Slávka Kellová Krimi

Riziko nebezpečenstva sa pre ženy v letných mesiacoch zvyšuje

Nastalo obdobie leta a ľudia sa začali viac venovať aktivitám vonku. Polícia preto upozorňuje na rôzne riziká a nebezpečenstvá, ktoré môžu číhať najmä na ženy. Tie bývajú ľahkou korisťou pre asociálov a násilníkov.

Viac ako polovicu minuloročných prípadov znásilnenia riešila polícia v období od mája do septembra. Najčastejšími obeťami tohto trestného činu sú ženy vo veku od 18 do 30 rokov. Násilník si nevyberá ani podľa veku ani podľa vzhľadu, ale podľa situácie.

Preventívne rady

Najčastejšie dochádza k trestným činom najmä v noci, keď je páchateľ „chránený“ tmou. Najlepšou prevenciou je preto vyhýbať sa rizikovým miestam. Vyhýbať sa miestam, kde nie sú ľudia, podozrivým tmavým uličkám, opusteným garážam, opusteným podchodom, kde by sa mohli nachádzať asociáli. Nebezpečnými miestami sú aj odľahlé uličky, parky a lesíky, kde sa v určitom čase, napríklad skoro ráno, pohybuje málo ľudí.

Ak nie je možné zariadiť si aktivity tak, aby boli v priebehu dňa, určite je bezpečnejšie ísť v sprievode. Pri jazde autom je bezpečnejšie byť zamknutý, či už pri státí na križovatke alebo na parkovisku. Často sa stáva, že ženy si idú zabehať samé do odľahlých miest a pritom počúvajú len hudbu. Je to najjednoduchšia situácia, kedy môže nebezpečný páchateľ svoju obeť zatiahnuť a znásilniť alebo sexuálne zneužiť.

Obrana

Neexistuje univerzálna rada akým spôsobom sa brániť. Každá žena by mala mať však osvojené bezpečnostné návyky. Všetko závisí od osobnosti človeka, každý človek zareaguje vo vyhrotenej situácii inak. Každá žena by si však mala uvedomiť, že aj ona môže byť obeťou trestného činu. Treba si v hlave premyslieť, čo by urobila. Keď už prehliadneme preventívne rady a žena sa dostane do nebezpečnej situácie, nemala by strácať rozvahu. Ak sa nedá utiecť alebo inak sa vyhnúť konfliktu, môže použiť svoju kabelku a brániť sa ňou, ak v nej máte obranný sprej, netreba sa báť ho použiť.

V prípade napadnutia je veľmi dôležité si zapamätať čo najviac o páchateľovi, popísať postavu, oblečenie a najmä si zapamätať črty tváre, niečo čo je na ňom neobvyklé. Jazva, materské znamienko, tetovanie či iné znaky. Ak príde k trestnému činu, treba sa čo najskôr obrátiť na políciu, telefonicky na čísle 158, alebo osobne na ktoromkoľvek policajnom útvare.

KR PZ, skk foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM