Tomáš Batiz Kultúra

Rodák z Mikuláša sa dočkal veľkého úspechu: Triumfoval medzi desiatkami fotografov

Dovedna 664 fotografií od 119 autorov a z víťazstva sa teší práve fotograf z Mikuláša. Vo veľkej konkurencii dokázal pretaviť svoje kvality do krásneho úspechu.

Ilustračný obrázok k článku Rodák z Mikuláša sa dočkal veľkého úspechu: Triumfoval medzi desiatkami fotografov
Zdroj: TASR

V Ružomberku posúdila odborná porota na 41. ročníku výstavy umeleckej fotografie členov Zväzu slovenských fotografov stovky fotografií. Po prvý raz bola porota zložená prevažne zo zahraničných odborníkov, predstaviteľov fotografických zväzov. Predsedom bol Imre Horváth z Maďarska a členmi už tradične Věra Matejů, predsedníčka Zväzu českých fotografov, so svojím kolegom Rudolfom Němečkom a Kazimir Gajewsky z Poľska. Za Slovensko v porote pracovali predseda ZSF Ľubomír Schmida a Teodor Nagy z Fotoklubu Komárno.

Víťaz z Mikuláša

Súťaž bola rozdelená do dvoch kategórií. Vo voľnej téme mohli súťažiaci zaslať fotografie z najnovšej tvorby, bez ohľadu na žáner, vrátane digitálne upravovanej fotografie. Druhá kategória bola špeciálne zameraná na „Farby zeme“.

Podľa informácie tajomníka poroty Vladimíra Meleka, víťazom v prvej kategórii sa stal Zdeno Kostka z Liptovského Mikuláša, druhý bol Ján Macák z Nitry a tretí Ján Zahornacký z Kroměříža v Českej republike.

Ďalšie ceny a čestné uznania v hlavnej kategórii ešte porota udelila Martinovi Purtzovi z Popradu, Petrovi Pelachymu z Levoče, Miroslavovi Brtkovi z Likavky, Františkovi Holopovi z Komárna, Adriane Durkáčovej z Košíc a Jurajovi Vohnoutovi z Banskej Bystrice. V druhej kategórii na prvom mieste porota vyhodnotila Silviu Vaculíkovú z Bratislavy, udelila aj dve ďalšie ocenenia pre Janu Sedláčkovú z Louky nad Veličkou v Českej republike a Alexandra Kharvata z Kyjeva.

Takmer 200 fotografií

Z celkového počtu zaslaných fotografií porota vybrala na výstavu 192 fotografií od 119 autorov zo 43 miest a obcí Slovenska, Česka, Rakúska a Ukrajiny. Slávnostná vernisáž spojená s odovzdávaním cien sa uskutoční 6. augusta o 10.00 h v priestoroch Fotoklubu Liptovského múzea v Ružomberku. Výstava potrvá do 31. augusta 2016. Po skončení bude reinštalovaná vo viacerých mestách na Slovensku a v zahraničí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM