Slávka Kellová Kultúra

Rómovia dnes majú svoj deň

Rómovia sa celom svete dnes slávia svoj deň. Od roku 1971 je totiž 8. apríl považovaný za medzinárodný deň Rómov. Pred 40 rokmi Rómovia zo 14 krajín sveta v Orpingtone pri Londýne založili medzinárodnú organizáciu International Romani Union.

Na prvom medzinárodnom kongrese 8. apríla 1971 Cigáni prijali nové etnické pomenovanie Rómovia, vlastné symboly, vlajku či hymnu a prihlásili sa k svojmu jazyku. V mikulášskom okrese dnes žije asi 5% etnických Rómov z celkového počtu zhruba 33 500 obyvateľov. Hovoria to štatistiky z rokov 2008–2009, kedy sa mesto Liptovský Mikuláš zaoberalo otázkou tunajšej rómskej komunity: „Za Róma sme určili každého kto ovláda rómsky jazyk. Ten je totiž identitou komunity,“ hovorí Dušan Plaček, ktorý v tom čase pôsobil ako sociálny pracovník. Dnes je predsedom občianskeho združenia Jesko, teda OZ jednotlivci a skupiny občanov.

V Liptovskom Mikuláši združenie pôsobí intenzívne posledné tri roky. Snaží sa pomáhať najmä ľuďom v nepriaznivých životných situáciách, ktorí sa spôsobom života ocitli na okraji spoločnosti. „V poslednom období máme aj silno prorómsku orientáciu. Snažíme sa vyhľadávať zdroje, ktoré by smerovali k zlepšeniu života ľudí v rómskych komunitách. Úzko spolupracujeme aj s OZ Ústavu dokumentácie rómskej kultúry vo Veľkom Záluží,“ vysvetľuje Dušan Plaček.

Vo štvrtok 7. apríla združenie pripravilo pre mikulášskych Rómov premietanie dvoch 15 minútových filmov. Hlavnými protagonistami sú v jednom z nich samotní Rómovia. „V rámci projektu „Kalo Čangalo“ (Čierny bocian, pozn. red.) sme pripravili dva ročníky festivalu v Liptovskom Mikuláši. Na tejto zábave sa zúčastnilo asi 200 Rómov a natočili sme tu krátky amatérsky film spoločne s ľuďmi, ktorí sú tejto téme naklonení,“ hovorí predseda OZ Jasko. „Film je veľmi silným zážitkovým médiom a tešíme sa na reakcie Rómov, keď sa uvidia ako tancujú, ako sa zabávajú. Budeme mať spätnú väzbu.“ Pre niektorých z Rómov je premietanie aj premiérou v priestoroch kina. „Takto im umožníme, aby nestereotypným spôsobom prežili dnešný deň,“ uzatvára Dušan Plaček.

medzinarodny den romov
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM