Šikovná Liptáčka Aďka: Na sviatočný deň chceli aj tortu samopalu

Liptáčka Andrea Kubasová sa už dlhšiu dobu venuje pečeniu. Možno aj vám v Mikuláši prešli jej koláče cez chuťové bunky.

Tomáš Batiz
Ilustračný obrázok k článku Šikovná Liptáčka Aďka: Na sviatočný deň chceli aj tortu samopalu
Zdroj: Samuel Kubas

Od Aďky, aj takto sa prezentuje známa cukrárka Andra Kubasová, ktorej koláče sa nesú v našom meste veľkej obľube.

Obyčajné začiatky

Andrea začala s pečením úplne ako väčšina z nás. Najskôr piekla len tak pre radosť a pre svojich blízkych. “Na začiatku som sa držala veľmi striktne receptov, ktoré som hľadala v knižkách, alebo na rôznych blogoch. Neskôr, som už recepty začala meniť podľa vlastného úsudku,” spomína na svoje začiatky.

Zdroj: Jakub Kozár

Samol na Prvý sviatok vianočný

Podľa Aďky je najväčšou kuriozitou samotný postup toho, ktorým si človek musí prejsť, aby obyčajné pečenia pretavil na podnikanie. “Keď človek chce, tak zvládne každú prekážku, ale samozrejme, že potrebuje správnych ľudí po svojom boku,” skonštatovala Kubasová.

Cez šikovné ruky Aďky prešlo už množstvo zákaziek. Spomedzi viacerých objednávok si pamätá na jednu, ktorá ju najviac dostala. “Mala som požiadavku na tortu v tvare samopalu, paradoxom bolo to, že to bolo práve na Prvý sviatok vianočný,” s úsmevom poznamenala.

Preferuje vlastný štýl

Koláče a torty od Aďky Kubasovej sa prezentujú vlastným štýlom. Ako samotná cukrárka priznala, niektoré zákazky musí aj odmietnuť: “Vždy ma dokáže zaraziť, že ľudia ešte stále občas odo mňa žiadajú torty, ktoré som ja nikdy nerobila a som vlastne tak trošku proti nim. Myslím tým napríklad torty potiahnuté fondánom a ozdobené postavičkami. Kto niekedy videl moju prácu, tak je mu jasné, že moje pečenie je o niečom úplne inom. Vážim si každú jednu objednávku, ale takéto objednávky hneď slušne odmietam, pretože nebudem robiť niečo, s čím nie som stotožnená. Viem, že by to nebolo ono.”

Jablčník ako od mamičky

Liptáčka Aďka sa s nami podelila a s jednoduchým receptom, ktorý zvládne každý začiatočník. “Chcela by som sa s vami podeliť o recept na jednoduchý, ale vynikajúci ľahký jablkový koláčik. Je nenáročný na suroviny a určite ho zvládne každý. Ideálny napríklad na nedeľné poobedie."

Zdroj: Dnes24.sk

Cesto:

  • 200 g špaldovej celozrnnej múky polohrubej
  • 100 g zmäknutého masla
  • 70 g trstinového cukru
  • 1 vajíčko
  • Štipka soli

Suroviny si v miske spracujeme na hladké cesto. Vytvarujeme do bochníka a dáme do chladničky aspoň na hodinku, aby sa nám s nim lepšie pracovalo .Medzitým si pripravíme jablkové pyré .

Jablkové pyré:

  • 6 jabĺk
  • Citrónová šťava
  • Škorica
  • Javorový sirup

Jabĺčka si ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme do hrnca. Pridáme šťavu z polovičky citróna, škoricu a javorový sirup podľa chuti. Varím na miernom ohni , kým nám jablká nezmäknú. Popučíme vidličkou.

Formu s vlnitým okrajom, ktorú sme si vymastili maslom vystelieme cestom. Cesto popicháme vidličkou a navrstvíme naň jablkové pyré. Následne ozdobíme tenkými plátkami jabĺčka, posypeme škoricou a pečieme asi 35 minút na 170 stupňov. Koláčik necháme vychladnúť, polejeme javorovým sirupkm, prípadne posypeme vlašskými orieškami opraženými na suchej panvici a degustujeme.

Zdroj: Dnes24.sk