Slávka Kellová Rôzne

Silnejúci vietor a sneženie zvyšujú lavínové nebezpečenstvo

Silnejúci vietor a sneženie zvyšujú trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Uvoľnenie lavín naďalej hrozí najmä po veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky strmých svahov s nafúkaným väčším množstvom nového snehu. Pokračujúce sneženie zvyšuje aj pravdepodobnosť samovoľných zosuvov malých lavín a snehových úplazov.

Dnes ráno bolo na horách zamračené alebo hmlisto, na väčšine územia snežilo. Teplota vzduchu klesla pri výraznom ochladení na –3 až –12 stupňov Celzia. Fúkal silný až prudký juhozápadný vietor s rýchlosťou do 60 km/h, v nárazoch so silou víchrice viac ako 90 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo do 7 cm snehu, v Malej Fatre až do 15 cm.

Na povrchu pomerne dobre usadnutej snehovej pokrývky sa nachádza vrstva nového málo stabilného snehu. Vietor ho previeva na záveterné svahy, do žľabov a vytvára nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Veľmi nerovnomerne rozložená snehová pokrývka tam môže presahovať metrovú výšku.

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM