Michal Paška Rôzne

Škola v Demänovej dostane nový kotol

Školská kotolňa v liptovskomikulášskej mestskej časti Demänová je poslednou na tuhé palivo v meste. Ministerstvo školstva prispelo na jej rekonštrukciu.

Stará školská kotolňa potrebuje rekonštrukciu ako soľ. „Vykurovanie nebolo na dvojposchodovú budovu také účinné a jeden z kotlov stále tiekol aj keď bol mimo prevádzky,“ hovorí riaditeľ základnej školy s materskou školou Miroslav Mahdál. Na vykurovanie využívali viac ako 24 rokov dva kotly na uhlie. Nahradiť by ich mala plynová nástupkyňa.

Celková hodnota rekonštrukcie sa vyšplhá na 84 000 eur. Prevažná časť, vo výške 74 000 eur, na jej obnovu poputuje zo zdrojov ministerstva školstva. „Som rád, že sa minister Jurzyca počas jeho pracovného výjazdu nechal informovať o situácii v Demänovej,“ povedal primátor Alexander Slafkovský po júnovej návšteve ministra školstva Eugena Jurzycu v Liptovskom Mikuláši. „Čisto z vlastných zdrojov by bola rekonštrukcia kotolne v tejto škole komplikovanej­šia,“ dodal.

Výmenou za plynový kotol odpadne škole problém s uskladňovaním uhlia. Lacnejšia bude aj jeho prevádzka. „Budeme potrebovať odborne spôsobilého pracovníka na plynový kotol, ktorý tam bude vedieť urobiť len nejakú kontrolu ráno a na obed podľa potreby,“ vysvetľuje Mahdál.

Práce na prebudovaní kotolne začnú po ukončení administratívnych krokov spojených s výberom dodávateľa. Ukončené by mali byť pred začiatkom vykurovacej sezóny.

foto: ilustračné SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM