Slávka Kellová Rôzne

Školská prírodná záhrada aj v Mikuláši

V poradí pätnásta „čarovná školská záhrada, ktorú deti milujú“ dnes pribudla na Slovensku. Areál základnej školy Márie Rázusovej Martákovej v Liptovskom Mikuláši sa vďaka Občianskemu združeniu Jablonka premenil na prírodnú školskú záhradu.

So sadením, fúrikovaním, výrobou lavičiek, vytváraním jazierka, či bylinkovej špirály pomáhalo Jablonke a deťom školy takmer 90 zamestnancov spoločnosti Kraft Foods Slovensko. Takéto premeny nevyužitých a zanedbaných priestorov pri školách a komunitách na jedlé zdravé záhrady realizuje OZ Jablonka od roku 2009 na Záhorí a v Bratislave. Doteraz ich vzniklo štrnásť a školám majú slúžiť ako zelené učebne, oázy relaxu a majú byť miestom, kde si deti môžu vytvárať blízky vzťah k prírode alebo sa hrať či učiť.

„Sme veľmi radi, že si OZ Jablonka vybralo našu školu. Prednedávnom sme zrekonštruovali budovu a určite aj okolie potrebovalo úpravu. Na mieste starého kompostoviska napríklad vzniklo miesto do záhonmi a najviac sa deti tešia z jazierka, ktoré tu vzniklo,“ hovorí riaditeľka školy Alena Ridzoňová. „Pre porovnanie, ak by rovnaký projekt robil komerčný subjekt ako zákazku, škola by musela zaplatiť asi 20 000 eur. V spolupráci s Kraft Foods sa aktivity podarilo zrealizovať v tretinových nákladoch“, vysvetľuje projektová manažérka OZ Jablonka Lucia Kučeráková.

Deti trávia v prírode stále menej času, niektoré sa jej dokonca boja a štítia. Sú fyzicky neobratné a menej zručné, ako boli kedysi ich rodičia. Varovným signálom je narastajúca ľahostajnosť detí k prírode. Unikátnosť projektu Jablonky je aj v spôsobe, akým projekt zapája deti do celého procesu od začiatku, kedy participujú od dizajnu záhrady, cez prípravu, až po samotnú realizáciu. Tvorba a vznik záhrady pozitívne vplývajú na rozvoj sociálnych zručností, kreativitu a celkovú osobnosť dieťaťa.

Občianske združenie Jablonka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá pôsobí v regióne Záhorie od roku 2003. Jej poslaním je prostredníctvom dobrovoľníckych aktivít zachovávať tradície, chrániť kultúrne a prírodné hodnoty a najmä trvaloudržateľný rozvoj regiónu. Dôležitým cieľom je výchova detí a mladých ľudí k aktívnemu postoju k životu. Okrem projektu realizácie zdravých jedlých záhrad na školách a komunitách, sa aktuálne venuje rekonštrukcii kaplnky pri Rohožníku a studničky v obci Kuchyňa a budovaniu sociálneho podniku zameraného na predaj odrôd starých ovocných stromov a envirovýchovu a budovanie záhrad. Viac informácií nájdete na www.jablonka.org alebo www.zahrady.jablonka.org.

foto: KF, skk

carovna zahrada
31
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM