Tomáš Batiz Správy

Skôr než vyrazíte na hroby: Dušičkové otváracie hodiny v Mikuláši

Už onedlho sa tisíce ľudí vyberú na cintoríny zapáliť sviečky svojim blízkym. Dušičkovému náporu sa prispôsobujú i správcovia cintorínov, ktorí upravujú otváracie hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Skôr než vyrazíte na hroby: Dušičkové otváracie hodiny v Mikuláši
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Dušičkové dni, teda Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých, tento rok vyšli na stredu (1.11.) a štvrtok (2.11.). K pietnemu jesennému sviatku patrí atmosféra vysvietených cintorínov, ktorá je najpôsobivejšia práve vo večerných hodinách. Počas bežnej prevádzky ale väčšina cintorínov zatvára svoje brány už podvečer.

Ako uviedol z vedenia mesta Ján Sokolský, štandardne všetkých 13 cintorínov v Liptovskom Mikuláši sú otvorené od 7:30 do 17:00. ,,Počas sviatočných dní predĺžime otváracie hodiny na všetkých cintorínoch v Liptovskom Mikuláši. Od soboty 28. 10. do 1. 11. budú cintoríny otvorené v čase 7:30 – 19:00," vysvetlil Sokolský.

Na hlavnom mikulášskom Vrbickom cintoríne budú pripravené aj služby – návštevníci si budú môcť aj tento rok v prípade potreby zakúpiť vence či sviečky priamo na cintoríne. „Keďže tieto sviatky sú každoročne spojené s náporom návštevníkov, pripravili sme veľkú ponuku kvetov, kytíc či smútočných vencov, sviečok a iných predmetov, ktorými vzdávame úctu zosnulým,“ informovala Ivana Danková zo správy cintorínov mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM