Tomáš Batiz Vodný slalom

Skvelá správa z Krakowa: Grigar s Mirgorodským zlatí!

Slovenskí reprezentanti Jakub Grigar a junior Marko Mirgorodský sa stali majstrami sveta vo vodnom slalome. Po preteku mladí Liptáci neskrývali slzy šťastia.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa z Krakowa: Grigar s Mirgorodským zlatí!
Zdroj: Dnes24.sk

Grigar predviedol na svetovom šampionáte v Krakove dominantnú jazdu v K1 do 23 rokov a do cieľa prišiel s náskokom 3,24 s. na Taliana Zena Ivaldiho. Bronz z uplynulého roku zopakoval kajakár Andrej Málek. Medzi juniormi sa z obhajoby vlaňajšieho prvenstva tešil kanoista Marko Mirgorodský, keď zvíťazil rovnako presvedčivo o 2,68 s. pred Čechom Matyášom Lhotom. Pre čerstvého šampióna Grigara boli MS juniorov a reprezentantov do 23 rokov generálkou na olympijské hry v Riu de Janeiru.

Strieborný Málek

Málek vyšiel na finálovú trať ako druhý v poradí a prezentoval sa dravou jazdou. Hoci hneď na tretej bránke nabral penalizáciu za dotyk, rýchlostne za vtedajším priebežným lídrom Ivaldim nezaostával. Napokon prišiel do cieľa so stratou 55 stotín. Zo striebornej pozície ho zosadil už len Grigar, ktorý uzavrel desiatku finalistov suverénnou a čistou jazdou krakovským kanálom za 79,55 s. Ivaldi na neho v cieli stratil 3,24 s., Málek 3,79. Po dvoch tituloch v K1 v juniorskej kategórii (2013, 2015) si ešte len 19-ročný talentovaný kajakár vybojoval zlato aj do 23 rokov.

Grigar neskrýval pocit nadšenia

Grigar si vo finálovej jazde neveril na sto percent, no s výsledkom bol nadmieru spokojný. „Práve som došiel prvý raz finále na svetovom šampionáte v kategórii do 23 rokov a zvíťazil som o tri a pol sekundy, čo ma naozaj potešilo. Som nesmierne šťastný, sú to super pocity. Celkom mi to v jazde povychádzalo, ani som nevedel ako. Niektoré brány som musel nechtiac riskovať, natlačil som sa na ne a podaril sa mi celý čas z celých pretekov,“ uviedol pre Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode (SZKDV) Grigar.

„Naozaj som to nečakal, celý týždeň sa mi nejazdilo dobre, ani v jazde som nemal pocit, že to bude až také dobré. Ale vyšlo to, teším sa ja a vyzerá to tak, že aj všetci okolo mňa,“ pokračoval dojatý Grigar.

„Malý“ Marko obhájil zlato

Mirgorodský, ktorého doma na Liptove prezývajú aj „Malý Marko“, sa v juniorskom finále C1 vydal na trať ako predposledný v poradí. S jej nástrahami aj poveternostnými podmienkami v Krakove sa vyrovnal najlepšie a dynamickou jazdou sa ako jediný z finálového zoznamu dostal pod 90 sekúnd o 32 stotín. Na druhú priečku odsunul Čecha Lhotu a na bronzový stupienok Nemca Gregora Kreula. Za 17-ročným Slovákom sa vydal na trať ešte Nemec Lennard Tuchscherer, ale pre šesť trestných sekúnd sa pripravil o medailové pozície.

MSJa23 vo vodnom slalome, sobota – výsledky finále:

  • K1 „23“: 1. Jakub GRIGAR (SR) 79,55 s. (0), 2. Zeno Ivaldi (Tal.) +3,24 (0), 3. Andrej MÁLEK (SR) +3,79 (2)
  • C1 juniori: 1. Marko MIRGORODSKÝ (SR) 89,68 s. (0), 2. Matyáš Lhota (ČR) +2,68 (2), 3. Gregor Kreul (Nem.) +5,15 (0)
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM