Tomáš Batiz Správy

Skvelý nápad v Kvačianskej doline: Partia nadšencov buduje unikátnu vyhliadkovú plošinu

V Kvačianskej doline neďaleko Liptovského Mikuláša buduje partia nadšencov unikátnu vyhliadkovú plošinu. Naskytá sa z nej pohľad do takmer 80-metrovej priepasti.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý nápad v Kvačianskej doline: Partia nadšencov buduje unikátnu vyhliadkovú plošinu
Zdroj: TASR

Nová vyhliadková plošina bude už o pár dní zdobiť jednu z najkrajších dolín na Liptove. Turistom poskytne obrovský výhľad. „Vyhliadka na Kobylkách je už skoro dokončená, chýba nám ešte jeden deň práce. Predpokladám, že v budúcom týždni bude hotová, potom ju ešte treba skolaudovať,“ vysvetlil predseda občianskeho združenia Oblazy Ján Chlebík. Dobrovoľníci pri výstavbe plošiny odpracovali stovky hodín, so zložitejšími prácami pomáhali aj profesionáli. „Aj napriek tomu, že toto miesto patrí k najkrajším v doline, ľudia ho zo strachu obchádzali. Bolo nám to ľúto, preto sme sa rozhodli ju vybudovať,“ doplnil.

Jednu vyhliadkovú plošinu už postavili

V Kvačianskej doline už dobrovoľníci jednu zabezpečenú vyhliadkovú plošinu postavili. Konkrétne na Malom Roháči, neďaleko odbočky na Mlyny Oblazy, v roku 2013. „Nakoľko je to územie s najvyšším, piatym stupňom ochrany a neštandardnými geologickými podmienkami, podobné projekty sú pre nás veľkými výzvami. Skúsenosti s prvou vyhliadkou, ktorá je jednou z najväčších atrakcií v doline, nám vnukli elán do práce aj pri budovaní tej druhej,“ opísal Chlebík. Výstavba vyhliadkovej plošiny nad priepasťou si vyžiadala investíciu vo výške približne 10.000 eur. Peniaze zohnalo občianske združenie z grantového programu a od sponzorov.

Kvačianska dolina, ktorá je od nepamäti spájaná so susednou Prosieckou, patrí dnes k najnavštevo­vanejším destináciám na Slovensku. Jej originalitou sú dva mlyny. Do ich záchrany sa začiatkom 80. rokov pustila skupina bratislavských ochranárskych aktivistov. Po rokoch úsilia sa im podarilo vzkriesiť mlyny k životu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM