Tomáš Batiz Správy

Skvelý počin dobrovoľníkov: V Mikuláši čistia známe lokality

Tradičnou súčasťou jarných predsezónnych príprav na Liptove je upratovanie najnavštevovanejších častí regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý počin dobrovoľníkov: V Mikuláši čistia známe lokality
Zdroj: Dnes24.sk

Liptáci v tomto období spoločnými silami čistia svoje okolie – začali v Liptovskom Mikuláši, pokračujú túto sobotu v Čutkovskej doline a následne 1. mája v Jánskej doline. Od začiatku mája postupne vyčistia aj Demänovskú dolinu. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

V polovici apríla sa uskutočnilo upratovanie v Liptovskom Mikuláši. „Po zime treba našej prírode pomôcť. Upratovali sme v meste aj v Háji Nicovô. Do práce sa dali stovky obyvateľov,“ priblížil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Čistenie Čutkovskej a Jánskej doliny

Čutkovskú dolinu vyčistia dobrovoľníci už v sobotu 28. apríla. Začiatok naplánovali na 9. h. „Dobrovoľníci sa stretnú na asfaltovom parkovisku na začiatku doliny a odtiaľ sa presunú smerom vyššie do Čutkovskej doliny,“ spresnila Šarafínová s tým, že po ukončení prác bude pre všetkých zúčastnených pripravené malé občerstvenie.

V Jánskej doline sa pustia do čistenia už tradične 1. mája. Pôjde už o šiesty ročník čistenia doliny, ktorý spájajú aj s bodkou za zimnou sezónou v podobe pochovávania cencúľa. „V minulom roku sme dolinu upratovali po ničivej povodni. Veľa odpadkov preto naša riečka Štiavnica spláchla do nižšie položených častí okolia jej koryta. Z roka na rok vyzbierame menej odpadkov, čo je jednak o pravidelnosti tejto akcie a zároveň aj o lepšom prístupe turistov,“ povedal starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo.

40 vriec odpadkov

V prvom roku čistenia vyzbierali dobrovoľníci 40 vriec odpadkov, minulý rok ich bolo deväť. „Napriek tomu veľmi radi ‚strácame‘ kdekoľvek obaly z cukríkov, keksíkov, plastové vrecká, papierové vreckovky, cigaretové škatuľky i ohorky,“ dodal Filo. Dobrovoľníci sa stretnú o 10. h pri minerálom prameni Kaďa a odtiaľ pôjdu vo viacerých skupinách až k Stanišovskej jaskyni, kde okolo 13. h pochovajú ciageľ. „Jaskyniari tu, ako už býva zvykom, pripravujú dôstojnú rozlúčku so zimou aj ľadovým ciagľom. Za pomoci rôznych nadzemných i podzemných bytostí bude jánsky cencúľ ospievaný, posvätený, oplakaný i pochovaný,“ informovala manažérka OOCR Region Liptov.

Čistenie sa pripravuje od začiatku mája postupne aj v Demänovskej doline. Športový klub Jasná, Spolok horských vodcov a sprievodcov Nízke Tatry spolu s obcou začnú čistenie a spriechodňovanie horských chodníkov. „Zapoja sa aj žiaci základných škôl, ktorí budú zbierať odpadky popri chodníkoch,“ doplnila riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

Sériu upratovacích aktivít zavŕši akcia Zelený Chopok, ktorú v stredisku Jasná Nízke Tatry pripravujú na piatok 11. mája. Okrem čistenia zjazdoviek a okolia zo severnej aj južnej strany Chopku budú dobrovoľníci sadiť stromčeky. Na akciu je nutné sa vopred zaregistrovať cez webstránku strediska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM