Slávka Kellová Rôzne

Slovensko sa rozhodlo poraziť obezitu

Do vojny proti obezite, ktorú vyhlásila Európska únia, sa pridalo aj Slovensko. Ambíciou európskeho projektu FOOD je naštartovať dopyt a ponuku po zdravých jedlách a propagovať zdravšiu životosprávu a proti obezite bojovať podporou vyváženej stravy,

Slovensko je v poradí siedmou krajinou v Európe, ktorá sa do projektu zapojila. Naším cieľom je aktívne prispieť k zníženiu chorobnosti a zvýšeniu produktivity práce kvalitnejším stravovaním.

Šesť krajín už proti obezite bojuje

Partnerom projektu je na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva SR a koordinátorom spoločnosť Edenred Slovakia. Obezita je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jedným z najväčších zdravotných problémov ľudstva 21. storočia. Trpí ňou približne 130 miliónov Európanov, teda každý piaty obyvateľ nášho kontinentu. Podľa výsledkov Eurobarometra z októbra 2006, ktorý predchádzal spusteniu projektu FOOD, považuje 95 percent Európanov obezitu za škodlivú pre ich zdravie a priali by si zlepšiť svoje stravovacie návyky.

Medzinárodná organizácia práce (ILO) dokonca zistila, že zamestnanci s problematickou dochádzkou do zamestnania a nižšou produktivitou práce majú často problém práve s obezitou a chronickými chorobami. Nesprávne stravovacie návyky podľa ILO znižujú produktivitu práce až o 20 percent.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková, na tieto skutočnosti reaguje európsky projekt FOOD (Fighting Obesity Through Offer and Demand – Boj proti obezite prostredníctvom ponuky a dopytu) s cieľom zvýšiť povedomie medzi ľuďmi o zdravom stravovaní a súčasne im pomôcť vyvážene sa stravovať aj cez pracovné dni. Projekt FOOD chce naštartovať ponuku a dopyt po zdravých a nutrične hodnotných jedlách a pomôcť ľuďom pochopiť prínos vyváženej stravy pre kvalitu ich života.

„Myšlienku tohto projektu chceme šíriť aj tu, na Slovensku,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Gabriel Šimko. Projekt beží od roku 2009 v Belgicku, Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Švédsku a Českej republike. Slovensko je tak siedmou krajinou, ktorá sa do projektu aktívne zapája.

Projekt FOOD má súčasne ambíciu pomôcť ekonomike krajín. Obezita totiž nielen skracuje priemernú dĺžku života o šesť až sedem rokov, ale spôsobuje chronické choroby, ktorých liečenie v Európe zhltne šesť percent rozpočtu zdravotníctva. Napríklad v Španielsku sa náklady odhadujú ročne na 2,5 miliardy eur. „Vzdelávaním ľudí a vytváraním podmienok pre zdravé stravovanie v práci aj doma môžeme pomôcť riešiť problém obezity vo viacerých rovinách – od zdravia a kvalitnejšieho života až po úsporu vo výdavkoch v zdravotníctve. Obezita nie je len estetickým problémom, má výrazné negatívne dopady na zdravie ľudí,“ dodal Šimko.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM