Slávka Kellová Kultúra

So zlomenou stoličku ešte nehrali

Pre hercov z divadla Astorka si predstavenie Na koho to slovo padne pre liptovskomikulášske publikum pripravilo hneď niekoľko prvenstiev. Prvýkrát bolo na javisku šesť hercov, prvýkrát hrali so zlomenou stoličkou a prvýkrát videlo predstavenie 600 di

Groteskný príbeh piatich ľudí uzavretých v jednej miestnosti zožal v Liptovskom Mikuláši veľký úspech. Jeho meradlom je aj vypredaná sála. „Nikdy sme nehrali pred takým početným publikom. Aj premiéru sme absolvovali v akejsi pivnici, do ktorej sa zmestí najviac 50 ľudí,“ hovorí Lukáš Latinák. Pred liptovskomiku­lášskym publikom hra absolvovala svoju 204 reprízu. Početnosť divákov, zlomená stolička Lukáša Latináka a poletujúci motýľ počas predstavenia sa však určite zapíšu do pamäti všetkých hercov.

Hra Na koho to slovo padne, ktorej dej sa pôvodne odohráva v protiatómovom kryte, chce byť zrkadlom doby a správania ľudí, ktorých sme sa chceli striasť Nežnou revolúciou. Napriek snahám je však táto téma stále aktuálna. Aj preto má dátum predstavenia 17. novembra viac než symbolický význam. A možno aj motýľ poletujúci v sále počas predstavenia, ktorý akoby hral svoju tichú úlohu šiestej postavy v miestnosti, priniesol so sebou akýsi odkaz znovuzrodenia.

Dielo z pera maďarského autora Gábora Görgeya žne úspechy nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Dôkazom je množstvo jeho prekladov a stvárnení. Práve v Deň maďarskej drámy predstavilo divadlo Astorka hru pred maďarským obecenstvom v Budapešti. Stvárnenie postáv päticou slovenských hercov, podľa slov samotného autora, patrilo k tým najlepším. „Dlho sme si priali, aby sa prišiel na nás pozrieť a povedal, že sa mu to skutočne páčilo. Predstavení vraj videl viac a najhoršie bolo to, kde všetky postavy hrali ženy,“ s úsmevom na perách reprodukuje slová autora Juraj Kemka. „Sľúbil nám, že na tristú premiéru príde aj keby bol na vozíku,“ dodáva Róbert Jakab.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM