Slávka Kellová Rôzne

Sociálne istoty pre mestských policajtov

Mestskí a obecní policajti žiadajú sociálne istoty aspoň čiastočne porovnateľné s príslušníkmi Policajného zboru a ďalších ozbrojených zložiek. Problematika nepomerného dôchodkového zabezpečenia bola jednou z ústredných tém dvojdňového snemu Združeni

Na výraznú diskrimináciu poukázal Ján Andrejko, náčelník prešovskej Mestskej polície i opätovne zvolený prezident spomínaného 91-členného združenia zastupujúceho veľkú väčšinu spomedzi 118 mestských a 47 obecných polícií s takmer 2500 príslušníkmi. Štátna správa nemôže rozdeľovať verejné financie takým spôsobom, že štátnym zamestnancom, ktorí robia prakticky to isté, pridelí sociálne výhody a zamestnancov samosprávy si nevšíma len preto, že nás neriadi žiadne ministerstvo, zdôraznil.

Základnú požiadavku konkretizoval náčelník dolnokubínskej Mestskej polície Leonard Bobček. Nechceme byť maximalisti podobne ako PZ SR, kde stačí odpracovať stanovené obdobie a mladí ľudia môžu odísť do penzie. Nám úplne postačí, aby bol 55-ročný mestský policajt po odslúžení 20 rokov adekvátne dôchodkovo zabezpečený. Konáme vo verejnom záujme nielen pre mesto, ale pre celý štát. Na úseku priestupkov máme tie isté kompetencie, nehovoriac už o tom, že často zasahujeme ako prví, skonštatoval.

Združenie sa podľa Andrejka snaží už dávnejšie presadiť do programu rokovania Národnej rady SR návrh zákonných noriem o sociálnom postavení mestských policajtov. Zatiaľ sme sa nestretli s politickou podporou, no nevzdávame sa. Napadli sme našu zjavnú diskrimináciu súdnou cestou a sme pripravení žalovať príslušné štátne inštitúcie na Ústavnom súde. Ak to nepomôže, obrátime sa aj na Európsky súd pre ľudské práva, pretože argumenty hovoria za nás, dodal.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM