Kultúra

Spevák Juraj Zaujec: V Liptove sa mu najviac páčia ženy

Speváka a multiinštrumentalistu Juraja Zaujca si môžu diváci pamätať najmä zo speváckej súťaže Hlas Česko Slovenska, kde zaujal svojim talentom. Svoju spevácku kariéru rozbehol skladbou ,,Jednou ranou", kde v klipe naháňa svoje druhé ja a chce ho pripraviť o život.

Ilustračný obrázok k článku Spevák Juraj Zaujec: V Liptove sa mu najviac páčia ženy
Foto: Slávka Kellová

Talentová súťaž mu pomohla zmedializovať sa a ako jediný finalista projektu uspel aj v ankete Slávik 2013, kde skončil na 27. mieste. Tento zaujímavý zjav na slovenskej hudobnej scéne nedávno navštívil počas pracovných aktivít aj Liptovský Mikuláš.

Juraj pred účasťou v talentových súťažiach dlhé roky pôsobil ako profesionálny muzikant v zahraničí. Zažil publikum v Japonsku, Nemecku, na Kanárskych ostrovoch, ale aj v Španielsku a USA. Napriek úspechom za hranicami Slovenska zakotvil nakoniec v domácom prostredí.

,,Boli sme dlho s rodinou na Kanárskych ostrovoch, predtým som bol sám v Japonsku, potom som chodil po výletných lodiach, ale chcel som ísť domov na Slovensko kvôli rodinnému zázemiu," začal svoje rozprávanie Juraj.

Po skončení projektu Hlas Česko – Slovenska sa začal naplno venovať svojej tvorbe. V druhej polovici roka 2012 uzrel svetlo sveta singel Jednou Ranou, videoklip k nemu sa točil na Záhorí. Mladý filmár – režisér Randy Cold, Zaujcovi poriadne zavaril. Vymyslel príbeh, v ktorom hrá dvojúlohu, svoje dobré a zlé ja. Dobrý Juraj uteká pred zlým Jurajom, ktorý chce toho dobrého zastreliť. Súčasťou videoklipu sú tiež na prvý pohľad kaskadérske scény.

,,Klip sme natočili už dávnejšie, pre technické problémy sme ho dali dokopy až prednedávnom. V zásade sme chceli napodobniť púšť, aby to vyzeralo španielsky, keďže pesnička je v španielskom duchu a aj nové veci, ktoré pripravujem, budú v santánovsko –juanesovskom štýle."

Umelec nechce ísť cestou len vydávania singlov, v pláne má už čoskoro vydať dvojalbum.

,,Mne veľmi nesedí ísť cestou singlov. Od puberty mám uložených strašne veľa vecí, ktoré som už zložil. Dokonca to chcem dať rovno na dvojcédečko, bude tam toho veľa. Často komponujem, skladám, hrávam…"

Spomínané dvoj-CD, ktoré bude zároveň Jurajovou prvotinou, by spevák chcel vydať už koncom leta. Okrem svojej tvorby sa nebráni rôznym hudobným spoluprácam. Po príchode zo zahraničia zložil hudbu k piesni ,,Musím ísť" pre striebornú finalistku prvej slovenskej superstar Martinu Šindlerovú a s ňou bola úspešná v domácom kole Eurovízie. Skladba bola pôvodne určená pre nemecký trh. S Lacom Lučeničom bol členom veľmi úspešného projektu Satisfactory Laca Lučeniča. V rovnakom čase založil projekt CastELANs, ktorý hrá to najlepšie z tvorby kapely.

,,Projekt Satisfactory bol super, ale bolo to veľmi nákladné, pretože sme so sebou vozili hercov. V kapele hostili Lukáš Latinák, Ďuro Kemka, Majo Miezga a iní, takže nás bolo dosť, desať členov kapely a herci. To je v slovenských pomeroch ťažko uživiteľné a Laco to momentálne nerieši."

Okrem toho, že má za sebou zaujímavé hudobné spolupráce, ďalšie sú už dohodnuté v nových skladbách, ktoré ponúkne pripravovaný album. Juraj svoje spevácke a hudobné znalosti posúva ďalej aj začínajúcim interpretom. Pôsobil v zákulisí poslednej česko – slovenskej Superstar, kde mladým talentom radil ako hlasový pedagóg.

,,Ja nie som prísny, s niektorými bolo veľa roboty, s niektorými menej.“

Svetlo sveta čoskoro uzrie najnovšia skladba s politickým podtónom s názvom ,,Domáca", ktorá poukazuje na to, ako to funguje na Slovensku.

,,V podstate som sa rozhodol, že pomôžem neziskovej organizácii v Bratislave, ktorá chce postaviť útulok alebo denné centrum pre bezdomovcov, ale bojuje s mestskými poslancami. Na založenie útulku sú potrebné peniaze a o tom je tento klip, v ktorom vystupujem ako bezdomovec."

Po singli ,,Domáca" má v pláne vydať ďalší singel v priebehu leta v latinsko – americkom rytme. Ostane tu verný slovenskému jazyku, len refrén bude v španielčine. V najbližšom čase sa spevák koncertovať v Liptove nechystá. Aktuálne je na miniturné po východnom Slovensku. Ďalšie tour sa črtá od septembra, na ktorom by už Liptov obísť nemal.

Autor: Petra Buková

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM