Slávka Kellová Rôzne

Spoločný cieľ je zvyšovanie bezpečnosti v mestách

Mestskí policajti z Liptovského Mikuláša a Opavy sa školili v oblasti riešenia krízových situácií či prevencie kriminality. Počas uplynulých troch pracovných dní im to umožnil mikroprojekt cezhraničnej spolupráce.

27 príslušníkov oboch zborov sa počas školení učilo o vplyve návykových látok na organizmus človeka s dôrazom na alkohol. Zdokonaľovali sa v taktických zákrokoch voči osobám pod vplyvom alkoholu či drog a bližšie sa rozprávali aj o práci s rómskou mládežou.

Program cezhraničnej spolupráce Slovenskej a Českej republiky vznikol za podpory Európskych fondov regionálneho rozvoja Spoločne bez hraníc a z prostriedkov fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Prvý cyklus školení absolvovali mestskí policajti už koncom októbra tohto roka: „Školenia sú zamerané na zvýšenie vzdelanostnej úrovne mestských policajtov v oblasti riešenia krízových situácií, s ktorými sa stretnú počas výkonu služby, ďalej v oblasti prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti s dôrazom na rôzne cieľové skupiny obyvateľstva,“ upresňuje Dalibor Šalplachta. Mestskí policajti si tak mohli prakticky zopakovať a zároveň sa naučiť nové taktiky pri použití strelnej zbrane a tiež taktiky zákroku proti osobám pod vplyvom alkoholu.

Nadobudnuté poznatky by mali príslušníci zborov aplikovať do praxe a zvýšiť tak bezpečnosť v regiónoch. „Popri odbornom štúdiu príslušníci vidia ako fungujú niektoré veci v inom meste a krajine a dobré veci a skúsenosti si môžu prenášať do svojej práce. Zoznamujú sa tiež s odlišnosťami v legislatíve a to im pomáha ľahšie si zapamätať vlastné právne predpisy,“ vyzdvihuje účel školení Petr Borunský, zástupca riaditeľa MsP v Opave. Pre našu mestskú políciu bola inšpiratívna najmä spolupráca opavského zboru s tamojšími sociálnymi pracovníkmi: „Ide o systém včasnej intervencie, ktorý majú veľmi dobre rozpracovaný,“ vysvetľuje Dalibor Šalplachta, náčelník MsP v Liptovskom Mikuláši.

Na tomto projekte spolupracuje mikulášsky zbor len s mestom Opava, ale v rámci cezhraničných partnerstiev máme dobré vzťahy aj s mestskou políciou v hlavnom meste Praha.

Skolenie MsP
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM