Slávka Kellová Rôzne

Sporný heliport: Investor chce naspäť 2,65 milióna eur

Spor investora výstavby civilného heliportu na komerčné vyhliadkové lety a liptovskomikulášskej radnice, ktorá zmenila svoje pôvodne súhlasné stanovisko, sa vyostruje. Investor hrozí vymáhaním náhrady škôd, ak by to zhatilo rozpracovaný projekt, vede

„Celý projekt situovania a výstavby heliportu som realizoval na základe súhlasného záväzného stanoviska mesta Liptovský Mikuláš a celý koncept som zosúlaďoval s podkladmi jeho územno-plánovacej komisie. Na základe tohto súhlasného stanoviska som robil všetko tak, aby sme mohli celý projekt čo najskôr zrealizovať. Kúpil som viac ako 60.000 štvorcových metrov pozemkov, dve helikoptéry, dal som spracovať štúdiu či v zahraničí vyškoliť letecký personál,“ spresnil investor Cyril Fogaš krátko potom, ako svoju nespokojnosť s postupom vedenia samosprávy prezentoval mestskému zastupiteľstvu.

Potvrdil ochotu od daného projektu ustúpiť, ak mesto bude trvať na svojom zamietavom stanovisku. „Samozrejme, v tom prípade budem požadovať náhradu všetkých vynaložených finančných nákladov do prerušenia územného konania, čo predstavuje sumu 2,65 milióna eur. Ak mesto neakceptuje dohodu, budem nútený vymáhať to súdnou cestou. Mojou prioritou však zostáva zrealizovanie projektu heliportu,“ zdôraznil Fogaš.

Aj podľa primátora Alexandra Slafkovského je to nepríjemný spor a bude na posúdení v rámci expertného konania, kto má pravdu. „Som presvedčený, že náš stavebný úrad. Zatiaľ nebolo vydané ani územné rozhodnutie, ani stavebné povolenie a niekto napriek tomu už začal konať. Nakúpil stroje, zariadenia, investície a chce si na základe stanoviska mesta uplatňovať škodu. Podnikať mal začať až vtedy, keď bude mať všetky nevyhnutné dokumenty,“ konštatoval.

„Stavebný zákon umožňuje v procese vydávania územného rozhodnutia a stavebného povolenia zmenu záväzného stanoviska, pokiaľ sa objavia nejaké nové skutočnosti, ktoré sú v rozpore s vydaným pôvodným súhlasným stanoviskom. Kolíziou sú veľmi nízke náletové roviny, ktoré by obmedzovali vlastnícke práva majiteľov okolitých pozemkov,“ dodal primátor s tým, že mesto rozhodne nie je proti projektu heliportu, ak sa vyriešia jeho rozpory s platným územným plánom.

topky foto: letyponadliptov

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM