Správy

Starosta Demänovskej Doliny nerešpektoval rozhodnutie súdu: Museli vymeniť zámky na dverách

Zástupkyňa starostu liptovskej obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová sa za asistencie ďalších dvoch poslancov obecného zastupiteľstva, pracovníkov obvodného úradu a polície pokúsila prevziať obecný úrad. Doteraz úradujúci starosta Jakub Vojtek odmietol rešpektovať zákonom daný zánik mandátu.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Demänovskej Doliny nerešpektoval rozhodnutie súdu: Museli vymeniť zámky na dverách
Foto: Slávka Kellová

Zánik mandátu po právoplatnom odsúdení ešte koncom minulého roka považuje odchádzajúci starosta za trestný čin. „Keď sme sa začiatkom apríla dozvedeli o tejto skutočnosti, na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva sme ho vyzvali, aby odovzdal úrad. Doteraz to ignoroval, napriek tomu, že okresný a následne aj krajský súd zamietli jeho odvolania. Na základe toho sme ho opätovne vyzvali, aby dnes odovzdal úrad. S oneskorením sa dostavil, ale nič neodovzdal,“ skonštatoval poslanec Jozef Hurtaj.

Poslanec Ivan Šimko ho doplnil, že počínanie bývalého starostu v období od zaniknutia jeho mandátu vnímajú ako škodu na obecnom majetku a budú ju od neho vymáhať. „Neoprávnene poberal plat, používal služobný telefón a auto. Podpísal množstvo rôznych rozhodnutí, ktoré sú neplatné a budú sa tak musieť uskutočniť opätovné konania,“ prízvukoval.

Zástupkyňa starostu Ľubomíra Klepáčová pri čakaní na výmenu zámkov na budove obecného úradu uistila, že sa bude snažiť obec čo najlepšie pripraviť na predsedom NR SR vyhlásené doplňovacie voľby, ktoré sa uskutočnia 25. januára 2014. Bývalý starosta Jakub Vojtek neustále opakoval, že sa cíti byť naďalej starostom a po chvíli odišiel z obecného úradu na služobnom aute, pričom sa odmietol vyjadriť pre médiá.

„Našou úlohou bolo vykonať dohľad nad používaním štátnych symbolov obecným úradom a zistili sme, že boli používané neoprávnene. Na základe zistených nedostatkov budeme musieť prijať opatrenia. V tomto prípade, keďže ide o fyzickú osobu, môže byť začaté priestupkové konanie,“ dodal vedúci Odboru všeobecnej vnútornej správy liptovskomiku­lášskeho Obvodného úradu Michal Králik.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM