Správy

Štát rozdáva protipovodňové vozíky: Pribudnú až v 13 obciach z mikulášskeho okresu

Ministerstvo vnútra SR už čoskoro prerozdelí medzi liptovské obce balíky prvej pomoci. Vďaka nim budú môcť ľahšie zvládať krízové situácie v čase povodní. Spratný prenosný vozík pre dobrovoľných hasičov dostane až 13 obcí v mikulášskom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Štát rozdáva protipovodňové vozíky: Pribudnú až v 13 obciach z mikulášskeho okresu
Foto: Slávka Kellová

Súčasťou protipovodňového vozíka bude niekoľko druhov čerpadiel, generátor elektriny, prenosné osvetlenie a protipovodňové bariéry. Pre obec Beňadiková je doslova záchranou. Ostatné tri roky totiž tunajší dobrovoľníci fungovali takmer bez akejkoľvek hasičskej techniky. „Zbrojnicu s vybavením sme mali umiestnenú na súkromnom pozemku. Keď ju vykradli, neostalo nám vôbec nič. Zmizlo všetko na čom bol aspoň kúsok kovu. Tento rok sme začali s obnovou výbavy a techniky a toto je pre nás naozaj pomoc,“ prezradil starosta obce Ján Martinovič.

Európska komisia prispela Ministerstvu vnútra SR na tento projekt sumou viac ako 63 miliónov eur. Na Slovensku si protipovodňovými vozíkmi prilepší viac ako 620 dobrovoľných hasičských zborov.

V mikulášskom okrese sú to okrem Beňadikovej aj zbory v Liptovskom Mikuláši, obci Bobrovec, Gôtovany, Ižipovce, Kvačany, Liptovské Kľačany, Liptovské Matiašovce, Liptovský Ján, Liptovský Peter, Malatíny, Smrečany a Východná.

„Pre Liptov sú vozíky veľkou pomocou, nakoľko každý rok je na niektorom z tunajších tokov kalamitná situácia. Povodne vznikajú najme na tokoch, kde je malý potok a nezvládne veľkú prívalovú vodu. Posledné väčšie povodne boli v okolí obcí Kľačany, Kokava a Liptovská Ondrašová,“ priblížil Marek Poliak, veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru mesta Liptovský Mikuláš.

Pri výbere obcí sa postupovalo na základe miery povodňového rizika, ako aj analýzou databáz zásahov hasičov a záchranárov. Podľa Rut Erdélyiovej, generálnej riaditeľky sekcie európskych programov Ministerstva vnútra, je práca s technikou nenáročná. „Obce dostanú aj potrebné vzdelávanie a tréning. Veríme, že sa im spolu so záchrannými zložkami podarí znížiť škody spôsobené povodňami vo svojich obciach,“ uviedla pre portál dobrovolnihasi­ci.sk.

Prečítajte si tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM