Rôzne

Stredisko lavínovej prevencie mení svoje sídlo: Z Jasnej sa presťahuje do L. Hrádku

Stredisko lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS) už nebude sídliť v Jasnej. Po definitívnom skončení zimnej sezóny a presťahovaní začne už o pár dní naplno pôsobiť v bývalom objekte Národného lesníckeho centra v Liptovskom Hrádku.

Ilustračný obrázok k článku Stredisko lavínovej prevencie mení svoje sídlo: Z Jasnej sa presťahuje do L. Hrádku
Foto: Slávka Kellová

„Síce prídeme o každodenný priamy kontakt so snehom, ktorý sme mali na svahoch Chopka rovno pod oknami, no na druhej strane získame výhodu oveľa ľahšej informačnej a dopravnej dostupnosti. Naša činnosť bude určite operatívnejšia a nebudeme sa tlačiť piati v jednej malej miestnosti,“ vysvetlil vedúci SLP HZS Marek Biskupič.

Stredisko dohliada na všetky slovenské horstvá, preto nie je podľa neho dôležité, či sídli v jednom z nich. „Aktuálne správy o lavínovej situácii musíme vydať každé ráno o 8:30 hod. a keď službukonajúci dispečer ostal trčať v kolóne na neodhrnutej ceste Demänovskou Dolinou, bol to neraz riadne stresujúci problém,“ konštatoval Biskupič.

„V nových priestoroch, ktoré sú v oveľa lepšom stave s neporovnateľne lepším pripojením na počítačové siete, ušetríme približne 3000 eur ročne za nájom, čo je nemalá čiastka,“ dodal riaditeľ HZS Jozef Janiga s tým, že tam našlo výhodné priestorové podmienky aj školiace stredisko horských záchranárov.

Foto: ilustračné, št tanap

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM