Slávka Kellová Kultúra

Svätojánske noci otvoria letnú turistickú sezónu

V piatok 22. júna otvoria letnú turistickú sezónu v Liptovskom Jáne skutočne netradičným spôsobom. Legendy hovoria, že živly zem, voda i oheň majú najväčšiu moc práve na Jána. Aj preto v týchto dňoch organizujú miestni oslavu letného slnovratu a tiež

Svätojánske noci sa začnú symbolickým otvorením termálnych prameňov pri Kadi. Hrdí svätojánski zemani na koči a lampášový sprievod svätojánskych mušiek zavedú účastníkov podujatia cez celú dolinu až k svätojánskej vatre. Podľa zvykov sa práve tu začne veľká zábava s bohatým kultúrnym programom, ktorá pretrvá až do neskorých ranných hodín. Ožijú aj staré jánske zvyky a piesne, ktoré Jánčania spievali pri vatre. Nebudú chýbať vystúpenia hudobných a folklórnych skupín. „Snažíme sa touto formou udržiavať zvyky našich predkov. Preto všetkých pozývam, aby sa prišli veseliť spolu s nami a vychutnať si magickú moc svätojánskej noci, ktorú jej pripisovali naši praotcovia. Okrem zábavy si môžete vychutnať čaro zbierania bylín, alebo vyskúšať hľadanie pokladov v Jánskej doline na svätojánsku noc,“ prezradil starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo.

O deň neskôr, v soboru 23. júna, turisti môžu v obci navštíviť tretí ročník svätojánskeho jarmoku s bohatým kultúrnym programom. Pre deti organizátori pripravili cestu rozprávkovým lesom a ďalšie atrakcie. V evanjelickom kostole bude odhalená pamätná tabuľa spisovateľovi Jankovi Kalinčiakovi, ktorý pôsobil v Liptovskom Jáne ako evanjelický farár 31 rokov. Hovorí sa, že práve jánski zemania mohli byť námetom jeho humoresky Reštaurácia.

Liptovský Ján je treťou najnavštevovanejšou obcou regiónu Liptov. Ročne tu prenocuje viac ako 160 000 návštev­níkov, ktorí si užívajú relax v nádhernom prostredí Jánskej doliny, „zázračnú moc“ termálnych prameňov či kúpanie v Letnom termálnom kúpalisku. Liečivé účinky 14 minerálnych a termálnych prameňov a ich blahodarný vplyv na tráviaci systém, látkovú výmenu a na reumatizmus boli známe už v 16. storočí. Lákadlom je aj objavovanie krás Stanišovskej jaskyne a známeho jaskynného systému ktorý má až 200 km. Liptovský Ján bol v minulosti aj významným zemianskym sídlom a dodnes sa tu zachovalo 23 kaštieľov a kúrií. Najstaršou budovou je rímsko-katolícky kostol sv. Jána krstiteľa, ktorý pochádza zo 14. storočia.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM