Pavol Tomčík Vodný slalom

Svetový pohár v Čunove: Fantastický Martikán zvíťazil!

5. kolo svetového pohára v Čunove v sobotu prinieslo finálové súboje v mužských a ženských singloch, ako i v mužskom kajaku. Dukla Liptovský Mikuláš mala v semifinále štyri a vo finále dve želiezka v ohni. Najmä navrátilec v perejách Michal Martikán potvrdil status lídra tohto športu.

Ilustračný obrázok k článku Svetový pohár v Čunove: Fantastický Martikán zvíťazil!
Zdroj: Dnes24.sk

C1 muži
Prišiel a zvíťazil. Michal Martikán je späť. Päťnásobný olympijský medailista síce vynechal všetky štyri predchádzajúce kolá svetového pohára, ale v tom záverečnom si všetko dostatočne vynahradil. Po kvalifikácii siedmy, po semifinále druhý a vo finále najlepší. Martikán sa 17. víťazstvom v pretekoch svetového pohára výborne naladil na blížiace sa septembrové majstrovstvá sveta v Prahe. Ďalší „duklák“ Alexander Slafkovský v čunovskom finále pomýšľal aj na reálnu obhajobu lanského víťazstva v rámci celého seriálu pohára. Osudnou sa mu však stala bránka č. 12. Nebyť ťuku na nej, Slafkovský by v Čunove skončil druhý a celkove by zvíťazil.

Finále:
1. Michal Martikán (SR) 101,38 (0)
2. David Florence (V. Brit.) 102,04 (0)
3. Matej Beňuš (SR) 102,45 (0)

5. Alexander Slafkovský (SR) 103,69 (2)

Dukla Liptovský Mikuláš v semifinále:
2. Michal Martikán 102,43 (0)
10. Alexander Slafkovský 105,78 (2)

Konečné poradie po 5. kolách SP:
1. Sideris Tasiadis (Nem.) 215

5. Alexander Slafkovský 206
19. Jerguš Baďura 91
28. Michal Martikán 60

Michal Martikán pre TASR: „Vôbec som nerozmýšľal nad tým, či stratu po väčších chybách v strednej časti zlikvidujem, som však rád, že mi vyšiel skok na niagare a že som všetkých časovo predbehol. Cítil som sa dobre, ako vždy pred veľkými pretekmi, s klasickou prednervozitou, všetko bolo také, aké malo byť. Aj vďačná atmosféra mi dopriala, veľmi si vážim povzbudzovanie, navyše keď vyhráte, je to veľmi príjemné.“

Alexander Slafkovský pre TASR: „Ustrážil som si hlavne tri časti trate, kde sa rozhodovalo. Finálová bola podstatne náročnejšia ako v kvalifikácii, prečítali sme ju všetci takmer rovnako, s podobnými prejazdami. Minulý rok to bolo lepšie, teraz celá sezóna pôsobí na mňa rozkolísane. Formu ladím na majstrovstvá sveta, no mrzí ma, že to takto v Čunove dopadlo. Keby som si neťukol a dosiahol čistý čas, cítil by som sa oveľa lepšie.“

K1 muži
Mužský kajak žiaľ nemal v čunovskom kanáli vo finále slovenské zastúpenie. Nádeje sa vkladali do šiesteho po kvalifikácii Jána Šajbidora. Štyri trestné sekundy na bránkach číslo 12 a 15 však znamenali nepostupové 34. miesto. Martin Halčin v semifinále dopadol len o čosi lepšie, ako Šajbidor, čo na postup taktiež nestačilo.

Finále:
1. Sebastian Schubert (Nem.) 98,44 (0)
2. Peter Kauzer (Slovin.) 98,91 (0)
3. Mateusz Polaczyk (Poľ.) 99,98 (2)

Dukla Liptovský Mikuláš v semifinále:
29. Martin Halčin 104,73 (2)
34. Ján Šajbidor 105,87 (4)

Konečné poradie po 5. kolách SP:
1. Sebastian Schubert (Nem.) 240

19. Martin Halčin 92
26. Ján Šajbidor 81
53. Jakub Grigar 38
113. Miroslav Urban 2

V Čunove v nedeľu vyvrcholia i súťaže ženského kajaku a mužských deblov. Dukla Liptovský Mikuláš má v hre Elenu Kaliskú i duo Tomáš Kučera – Ján Bátik.

Na snímke: Michal Martikán (SITA)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM