Tomáš Batiz Rôzne

Sviatok všetkých svätých sa blíži: Otváracie hodiny cintórinov v Mikuláši

Sviatok všetkých svätých sa už nezadržatelne blíži. Pamätníky našich slávnych rodákov na Vrbickom cintoríne budú nachystané na sviatky v dôstojnosti.

Ilustračný obrázok k článku Sviatok všetkých svätých sa blíži: Otváracie hodiny cintórinov v Mikuláši
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Mesto upravilo plochy, kde sú umiestnené, aby skultúrnilo a pozdvihnlo toto významné pietne miesto. Krovité porasty zasahovali do prechodových trás a znižovali viditeľnosť pomníkov našich dejateľov. „Kríky sme nahradili výsadbou trvalkových záhonov, ktoré budú priestor skrášľovať počas celého vegetačného obdobia,“ priblížila mestská dendrologička Zuzana Štreitová.

Na Vrbickom cintoríne nájdete pomníky či hroby mnohých osobností. Spomenieme len Gašpara Fejérpataky-Belopotockého, Juraja Janošku, Aurela Stodolu, Margitu Dobrovičovú, Ivana Laučíka či Máriu Rázusovú Martákovú. 

Čistiace práce

Verejnoprospešné služby mesta počas sviatkov predĺžili otváracie hodiny v kancelárii Domu smútku na Vrbickom cintoríne. Na sviatky sa pripravovali aj na iných fórach. „Od 10. októbra denne pracovali ôsmi naši zamestnanci a štyria aktivační pracovníci na hrabaní lístia. Taktiež vykonávali potrebné čistiace a údržbové práce na 13 cintorínoch. Dokončili sme štvrtú kosbu trávnatých plôch a vykášanie popri hroboch, vyčistili sme priechody medzi hrobmi,“ vymenovala. 

Taktiež urobili potrebné rezy kríkov a stromov na cintorínoch a ich bezprostrednom okolí. Pri vstupe do cintorínov a priľahlých parkoviskách odburinili medzery medzi zámkovou dlažbou. „Náležite sme vyzametali a vyčistili od náletov a nečistôt vstupy,“ dodala Zuzana Štreitová. 

Otváracie hodiny

V rámci sviatkov sa predĺžia otváracie hodiny mikulášskeho hlavného cintorína. Do 2. novembra bude Vrbický citorín pre verejnosť otvorený od 7.30 h do 19.00 h. Ostatné cintoríny na území Liptova sú dostupné 24 hodín denne.

Prírodné vence

Určite viacerí z vás si aj tento rok počas Sviatku všetkých svätí potrpia na precízne upravené a vyzdobené pietne miesto blízkeho zosnulého. V kurze stále ostávajú živé vence, pred umelými. “Väčšina zákazníkov preferuje živé vence z ihličia, ktoré sú následne zdobené umelými predmetmi. Veľký dopyt je ale aj po kahancoch s rôznymi kresťanskými symbolmi,” skonštatovala predajkyňa vencov z Liptoského Mikuláša.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM