Slávka Kellová Rôzne

Synagóga bude zabezpečená

Židovská synagóga v Liptovskom Mikuláši bude v tomto roku zabezpečená. Ústredný zväz židovských náboženských obcí by mal vyčleniť peniaze na protipožiarne a zabezpečovacie zaradenia.

Pred vyše dvomi rokmi bol stav synagógy vyhlásený za havarijný. Nevyhnutnú opravu si pýtala najmä narušená statika a zatekajúca strecha. Za posledné dva roky sa tu vykonali opravy za 20 000 eur, na ktoré sa pozbierala Židovská obec spoločne s mestom Liptovský Mikuláš. Vyviezla sa suť, ktorá taktiež narušovala statiku budovy a zabránilo sa zatekaniu.

Budova však potrebuje aj rekonštrukciu fasády či fixáciu maľby. Na to však Židovská obec peniaze nemá. V tomto roku chce investovať aspoň do obnovy hasiacich prístrojov a zabezpečovacieho zariadenia v podobe alarmu: „Alarm je predpisom pre takéto objekty, takže ak chceme chrániť časť nábytku z pôvodného zariadenia synagógy je potrebný,“ hovorí Zdenko Blažek, riaditeľ Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, ktoré je správcom synagógy. Predbežné vyčíslenia na realizáciu protipožiarnych a zabezpečovacích zariadení Židovská obec zatiaľ nemá.

Majiteľom budovy synagógy a príslušného pozemku je Ústredný zväz židovských náboženských obcí. Keďže sa v Liptovskom Mikuláši nikto nahlási k židovskému vierovyznaniu nemá Židovská obec záujem budovu využívať na náboženské ciele. Ako prevádzkovateľ ju môže mesto naďalej využívať na kultúrno-spoločenské či výstavné ciele. Aj tie však boli ohrozené kvôli ulamujúcej sa vytráži a značne poškodeného priečelia synagógy vo východnej časti budovy (tóra pozn. red.). Statik však dal zelenú a synagóga sa okrem spomínaného priečelia môže z dvoch tretín využívať.

Známe kultúrne podujatie Mosty Gesharim tak budú aj tento rok. V septembri to už bude po dvadsiaty krát. Významné jubileum by malo byť od ostatných ročníkov o niečo slávnostnejšie.

V tomto roku by mal v Liptovskom Mikuláši na mieste dnešného Parku Martina Rázusa pri mestskom úrade vyrásť tiež pamätník pripomínajúci pamiatku bývalého židovského cintorína. Ten bol v roku 1982 zničený komunistami. Časť pôvodných náhrobných kameňov, ktoré sa zachovali, sú dnes uložené v priestoroch Verejnoprospešných služieb v Liptovskom Mikuláši. Použité by mali byť aj pri tvorbe pamätníka. Finančnú réžiu na seba vzala Židovská náboženská obec. Mesto by sa malo podieľať výberom projektanta, „aby architekt alebo navrhovateľ projektu bol niekto, kto má vzťah k tomuto mestu, k tomuto priestoru“, hovorí Juraj Turčan z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, „aby sa toto miesto zachovalo pre ďalšie generácie, aby vedeli, že toto je priestor židovského cintorína,“ dodáva Juraj Turčan.

Pôvodne sa uvažovalo aj o tom, že v Liptovskom Mikuláši bude vďaka jeho polohe centrálny pamätník obetiam holokaustu, ktorí zahynuli počas II. svetovej vojny. Od zámeru však musela židovská obec upustiť, pretože osadenie pamätníka by vyžadovalo kompletnú rekonštrukciu synagógy. Celá realizácia projektu s osadením pamätníka by však stála 2 až 3 mil. eur.

foto: Múzeum Janka Kráľa, skk

synagoga
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM