Krimi

Tajomná biela dodávka šíri medzi rodičmi strach. Polícia: Deti treba poučiť, ako sa správať pri strete s cudzím človekom

Liptovskomikulášska polícia v poslednom týždni preverovala informácie o prípadoch obťažovania detí v blízkosti škôl cudzími osobami v dodávke bielej farby. Posádka vozidla údajne ponúkala deťom cukríky a lákala ich do auta. Polícia už v tejto súvislosti prijala potrebné opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Tajomná biela dodávka šíri medzi rodičmi strach. Polícia: Deti treba poučiť, ako sa správať pri strete s cudzím človekom
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Posilnila hliadkovú službu v blízkosti škôl. Zároveň žiada rodičov, aby primeraným a vhodným spôsobom, bez akéhokoľvek vystresovania, poučili svoje deti o bezpečnom správaní sa vo vzťahu k cudzím ľuďom a o tom, ako sa zachovať, ak sa s podobným prípadom stretnú. „Poučenie by malo byť krátke a stručné, aby ho deti boli schopné a ochotné vypočuť a pochopiť. S deťmi je potrebné otvorene hovoriť o rizikách, ktoré môžu nastať pri ceste do školy a zo školy. Rodičia a deti by mali mať dohodnuté určité pravidlá bezpečnosti, ktoré by však nemali byť zo strany detí chápané ako obmedzovanie, ale ako nutná ochrana,“ uviedla Anna Poljaková, preventistka Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši.

Ako ďalej uviedla, deti by mali vedieť, že sa nesmú rozprávať s cudzími osobami, nič od nich nebrať, neodchádzať s cudzími alebo podozrivými osobami, nepribližovať sa k ich vozidlu, ani doň nenasadať, nevstupovať do výťahu s osobou, ktorá je čímkoľvek podozrivá. „Mali by sa vyhýbať rizikovým terénom, opusteným a nebezpečným miestam, napr. uliciam, kde nechodí veľa ľudí, parkom či lesným chodníkom,“ priblížila.

V prípade ohrozenia môžu požiadať o pomoc okoloidúcich, aby na seba upozornili, napríklad krikom a dostali sa čo najrýchlejšie preč. „O každej takejto nepríjemnej situácii, ktorú zažili by určite mali informovať rodičov alebo svojich učiteľov. Aj pri príchodoch a odchodoch by mali byť medzi rodičom a dieťaťom nastavené jasné pravidlá. Pri náhlom a bezdôvodnom zmiznutí dieťaťa je najdôležitejším faktorom rýchlosť. V takomto prípade treba okamžite kontaktovať políciu,“ dodala A. Poljaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM