Slávka Kellová Samospráva

Takmer 100 nových rodín: Bobrovec sa rozvíja najrýchlejšie

V obci Bobrovec pri Liptovskom Mikuláši v plnom prúde pokračujú práce na výstavbe 48 nájomných bytov. Práce pokročili aj v časti Škorupovo, kde nájde svoj nový domov 49 rodín. Bobrovec tak v súčasnosti patrí medzi najrýchlejšie rozvíjajúce sa hornoliptovské obce.

Ilustračný obrázok k článku Takmer 100 nových rodín: Bobrovec sa rozvíja najrýchlejšie
Foto: Slávka Kellová

„ Čo sa týka nájomných bytov, v súčasnosti evidujeme 55 žiadostí. V Škorupove sme zatiaľ vydali 8 stavebných povolení a z pozemkov sa predala zhruba polovica,“ približuje starosta obce Ladislav Sedlák.

Materská škola hlási takmer plný stav

Za posledných 5 rokov pribudlo v obci asi 50 nových obyvateľov. Po plánovanej kolaudácii nájomných bytov v januári budúceho roka, však v obci narastie počet obyvateľov o niekoľko desiatok rodín. Obec očakáva prílev najmä mladých rodín a už teraz uvažujú nad vzdelávaním budúcich detí. „Momentálne máme 55 detí a v apríli 2013 by mal byť ten stav naplnený, teda 62 detí,“ vypočítava riaditeľka tunajšej materskej školy Ľubica Trepáčová. „Máme tu však aj dvojročné detičky, aby sme naplnili stav. Tie však postupne vyrastú a už budeme prijímať len deti, ktoré sú v poradovníku,“ dodáva riaditeľka.

Bobroveckú škôlku navštevujú aj deti zo susedných obcí Jalovec a Pavlova Ves, kde materské školy zanikli. V prípade záujmu sú na prílev ďalších detí priestorovo pripravení. "Ale bolo by potrebné vyriešiť veci s tým súvisiace, napríklad novú pracovnú silu, postieľky pre deti a tiež stravovanie, pretože máme také špecifické. A to už závisí od nášho zriaďovateľa, teda od obce,“ prezrádza Ľubica Trepáčová. Ak by záujem skutočne bol, obec zvažuje prístavbu. „Postavili by sme ju na pozemku v blízkosti škôlky, ktorá stojí na obecných pozemkoch,“ hovorí o plánoch obce starosta.

Chcelo by to aj rekonštrukciu základnej školy

Základnú školu v Bobrovci dnes navštevuje asi 260 žiakov a očakáva sa nárast ich počtu. Avšak nie len kvôli tomu obec uvažuje nad rekonštrukciou, zateplením budovy, nových oknách a výmenou plynovej základne. Aj tu však rozhodujú financie. „Výzvy na európske peniaze, ktoré niekedy boli pre školy, v súčasnosti nie sú. Počty detí sa však určite zvyšovať budú, takže sa k tomuto problému budeme musieť postaviť čelom,“ uvažuje Ladislav Sedlák.

Ďalšie pozemky na predaj

Takmer stovka nových nájomných bytov a domov v katastri obce však nie je všetko. Na zástavbu bude podľa nového dodatku k územnému plánu určená aj trávnatá plocha po pravej strane pri vstupe do obce v časti Pastovník, kde si budúci majitelia budú môcť postaviť 27 – 28 nových domov.

Bobrovec: Výstavba nájomných bytov a pozemky v Škorupove
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM