Kultúra

Takto horúco v L. Mikuláši ešte nebolo: Liptov Orient Festivale ukázal to najkrajšie z Blízkeho východu!

Ojedinelý festival brušných tancov prilákal do Liptovského Mikuláša viac ako 250 tanečníc zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Piaty ročník súťaže v orientálnom tanci opäť podvihol úroveň tohto druhu tanca nielen na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Takto horúco v L. Mikuláši ešte nebolo: Liptov Orient Festivale ukázal to najkrajšie z Blízkeho východu!
Foto: Slávka Kellová

Kým v zahraničí sa súťaže v orientálnom tanci zameriavajú skôr na workshopy, v Liptove sa venuje pozornosť najmä tancu. Práve to robí Liptov Orient Festival (LOF) ešte viac výnimočným. „V zahraničí sú súťaže postavené skôr na show a sympatii. My organizátori, ktorí sme niekedy tanečne súťažili, máme trochu vyššie kritériá. Preto sme sa rozhodli vytvoriť presnejšie pravidlá, ktoré ako také v orientálnom tanci nie sú, a aplikovať ich do súťaže. Mali sme obavy ako to tanečnice zoberú. Našťastie sa im to zapáčilo a na druhý ročník festivalu sa nám prihlásil dvojnásobný počet účastníčok, ktoré prišli naozaj pripravené. Ako technicky tak kostýmovo,“ prezradila Eva Moravčíková, spoluorganizá­torka LOF.

Tanečnice porotkyňami

Ani rok tento rok nechýbali medzi tanečnicami hviezdy brušného umenia. „Mali sme tu Badriyah z Českej republiky, ktorá tancovala v svetoznámej tanečnej šou Jillina´s Belly­dance Evolution. Dailu taktiež z Čiech, ktorá je trojnásobnou majsterkou sveta, trojnásobnou držiteľkou Svetového pohára a desaťnásobnou majsterkou ČR v bellydance. Pricestoval k nám aj Libor Hlaváček, ktorý je výborným trénerom, lektorom a bývalým aktívnym tanečníkom baletu,“ vymenovala E. Moravčíková. „Tento ročník sme ozvláštnili tým, že okrem hviezd sme na porotcovské stoličky posadili bývalé výherkyne našich festivalov,“ dodala.

12. apríl 2014: Liptov Orient Festival
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM