Slávka Kellová Kultúra

Tento rok je v Mikuláši venovaný Jánošíkovi: Ako si ho pripomenieme?

Prečo obesili Jánošíka za rebro? Hodila mu pod nohy hrach stará žena a naozaj rozdelil nazbíjané peniaze chudobe? V Liptove sa rozhodli vyvrátiť mýty a zverejniť pravdu o živote legendy slovenských dejín. Už na budúci týždeň sa v Liptovskom Mikuláši začína séria spomienkových podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Tento rok je v Mikuláši venovaný Jánošíkovi: Ako si ho pripomenieme?
Foto: Slávka Kellová

V polovici marca uplynie 300 rokov od popravy národného hrdinu Juraja Jánošíka. Podujatia na počesť legendárneho zbojníka sa začnú 21. februára novou sprievodcovskou službou „Jánošíkova cesta“. Tento deň je zároveň Svetový deň sprievodcov a bezplatné prehliadky začínajú o 15:00 pred Informačným centrom Mesta. „Po Jánošíkovej ceste sa môžu návštevníci vydať aj 15. marca a počas júla a augusta bude dostupná bezplatne každý piatok,“ uviedla Jana Piatková, riaditeľka Informačného centra v Liptovskom Mikuláši.

Návštevníci sa dozvedia ako napríklad zlapali Jánošíka, kadiaľ ho viedli z väzenia, kde ho vypočúvali, ako ho mučili a popravili. Poznať príbeh o slávnom zbojníkovi odjakživa lákalo nielen Slovákov, ale aj Poliakov a Čechov. „Chceme zaujať návštevníkov Liptova a dať im príležitosť dozvedieť sa viac o tejto legende prostredníctvom hraného spracovania rekonštrukcie súdu s Jánošíkom, náučných výstav a zaujímavých publikácií,“ upozorňuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov.

Radošínci pre nás oprášili svojho Jááánošíííka

Presne 17. marca sa v Liptove chystá obnovené uvedenie legendárnej hry Radošinského naivného divadla Jááánošííík po 300 rokoch. Pripraviť sa treba aj na Medzinárodné majstrovstvá SR vo varení a jedení bryndzových halušiek. Vyznávači adrenalínu si zase budú môcť vyskúšať chvíle napätia na dereši. Ozaj, viete prečo Jánošíkovi vymerali exemplárny trest, obesenie na hák za rebro? „Tento spôsob popravy bol známy v Poľsku, popravovali tam tak nielen zbojníkov, ale aj vodcov tzv. goralských povstaní,“ vysvetľuje Ružena Antolová z Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši.

Liptáci majú pre návštevníkov aj množstvo prekvapení. Súbor podujatí venovaný Jánošíkovi vyvrcholí otvorením zrekonštruovanej mučiarne v Múzeu Janka Kráľa koncom augusta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM