Peter Klimant Rôzne

To čo sa udialo vo Važci, nečakali ani v zlom sne: Po útoku vody škody rátajú v polstovke domov

Liptovskú obec Važec v utorok nečakane zasiahla silná prívalová povodeň. Miestni obyvatelia po prebdenej noci pokračujú v odstraňovaní jej následkov. Škody rátajú v zhruba až polstovke domov.

Ilustračný obrázok k článku To čo sa udialo vo Važci, nečakali ani v zlom sne: Po útoku vody škody rátajú v polstovke domov
Zdroj: TASR

V hornoliptovskej obci Važec pokračujú dnes po prebdenej noci v odstraňovaní následkov prívalovej povodne, ktorá sa v utorok popoludní prehnala tromi časťami najvýchodnejšej obce Žilinského kraja a spôsobila zatiaľ nevyčíslené škody obyvateľom približne 50 rodinných domov.

„Naši dobrovoľní hasiči hliadkovali celú noc. Voda postupne upadla a hladiny potokov sa vrátili do normálu. Spolu so štátnymi vodohospodármi sme sa ihneď pustili do čistenia zanesených korýt. Vyhlásená mimoriadna situácia zostáva naďalej v platnosti,“ informoval starosta Milan Lištiak.

Ani najstarší Važťania si podľa neho nepamätajú takúto veľkú a náhlu povodeň spôsobenú miestnymi potokmi. „V roku 1958 sa vylial Biely Váh, ale teraz jeho upravené koryto vydržalo. Potoky v oveľa menšom rozsahu hrozili začiatkom tohto tisícročia, ale takéto niečo sme nečakali ani v zlom sne,“ pokračoval Lištiak.

Podľa jeho slov bude najúčinnejším riešením prehĺbenie a spevnenie korýt potokov. "Na to treba veľmi veľa finančných prostriedkov. Sami si určite neporadíme, budeme žiadať podporu zo štrukturálnych fondov i vládnu pomoc. Čoraz nevyspytateľnejšie počasie ukazuje, že takéto pohromy sa budú asi opakovať častejšie,“ dodal starosta Važca.

Čítajte tiež:

Vo Važci sa roztrhli 3 potoky: Voda zaplavila rodinné domy aj železničnú stanicu

Foto: tasr

26. máj 2015: Povodne vo Važci zatopili domy aj železničnú stanicu
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM