Správy

Topole na Petrovičovom nábreží sú o hlavu kratšie: Čo bude s havranmi?

Robotníci s horolezeckou technikou sa dnes pustili do opilovania topoľov na Petrovičovom nábreží v liptovskomikulášskej mestskej časti Palúdzka. Práce majú zabrániť rozširovaniu populácie havranov.

Ilustračný obrázok k článku Topole na Petrovičovom nábreží sú o hlavu kratšie: Čo bude s havranmi?
Foto: Slávka Kellová

Už niekoľko rokov trápi obyvateľov žijúcich v rodinných domoch v blízkosti rieky Váh hluk a nečistota, ktoré spôsobujú hniezdiace havrany. „Keď sa pustia do hromadného krákania je to na nevydržanie,“ povedal jeden z obyvateľov Petrovičovho nábrežia ešte v apríli minulého roka počas stretnutia s pracovníkmi mikulášskej radnice.

Vtedy sa mesto s obyvateľmi dohodlo na čiastočnom opílení stromov. „Zámer znížiť koruny všetkých drevín sme s ohľadom na vznik nových hniezd pozmenili. Časť drevín, kde sú už nové hniezda pravdepodobne ukončené, ponecháme. Opílené budú len dreviny, kde nie sú dobudované hniezda. Keď havrany odídu do svojich zimovísk opílime aj zvyšné stromy,“ uviedla Iveta Klepáčová, vedúca životného prostredia v Liptovskom Mikuláši.

Stromy prišli o približne štyri metre zo svojej pôvodnej výšky. Práce populáciu havranov síce úplne nevyženú, zvýši sa však efektivita plašenia. „Veríme, že tak postupne dosiahneme aspoň čiastočný úspech presťahovaním sa časti populácie na iné dreviny. V okolí mesta je totiž niekoľko oblastí, kde by mohli hniezdiť, napr. na topoľoch popri diaľnici v smere na Liptovský Hrádok aj Ružomberok, pri Poľnohospodárskom družstve so sídlom v Liptovskom Mikuláši, pri osade Hlboké, pri bývalom Maytexe alebo pri železničnej stanici, teda ďalej od ľudských obydlí,“ dodala I. Klepáčová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM