Slávka Kellová Kultúra

Tradície majú svoje miesto aj v modernom svete

Súčasťou projektu Liptovského kultúrneho strediska z Liptovského Mikuláša Dedičstvo predkov Liptova, boli tvorivé dielne zamerané na tradičné textilné techniky. Výsledky plstenia a paličkovania sa dajú použiť aj v súčasnom odievaní.

Výstava Dedičstvo predkov Liptova bola verejnosti v priestoroch klubovne Liptovského kultúrneho strediska prístupná od 20. apríla 2011. V rámci výstavy zorganizovalo LKS aj dvojdňové tvorivé dielne, kde si dvanástka účastníčok pod vedením odbornej lektorky Oľgy Dzúrovej osvojila techniku mokrého plstenia. Počas celodenného kurzu si touto tradičnou remeselnou technikou vlastnoručne vyrobili tašky, ktoré niesli originálne výtvarné námety inšpirované v mnohom aj tradičnou ľudovou ornamentikou.

Druhý deň tvorivých dielní patril paličkovanej čipke. Táto technika vychádza z tradičných remesiel, ktoré sa využívali a stále využívajú pri výrobe a zdobení krojov. Sedem účastníčok sa pod vedením lektoriek mohlo priučiť základom tejto pomerne náročnej techniky.

Atmosféru tvorivých dielní umocnila výstava krojov a krojových súčiastok Liptovského regiónu, ktorá bola súčasne inštalovaná v priestoroch klubovne LKS. Nosnou myšlienkou výstavy Dedičstvo predkov Liptova bolo vrátiť poklady našich predkov ich synom a dcéram a prostredníctvom nich aj ďalším generáciám. Od známeho važeckého kroja, ktorý si podmanil aj maliara Jana Hálu tu návštevníci mohli nájsť jedinečné kroje z obcí, v ktorých svoj vplyv zanechalo goralské obyvateľstvo – Liptovská Lúžna, Huty – Borové či Liptovská Teplička. Medzi vystavenými krojmi nechýbali reprezentanti obcí, ktoré sú aj dnes miestom folklórneho diania, Liptovské Sliače a Východná.

Okrem základných súčastí ľudového odevu výstava prezentovala aj jedinečné doplnky na sviatočné udalosti, rôzne pokrývky hlavy, vence a party, svadobné perá, regrútske šatky či klobúky. Vystavené exponáty pochádzali zo šatnice Folklórneho súboru Váh a zo súkromných zbierok priaznivcov tradičného umenia. Výstava a účasť na tvorivých dielňach chytila za srdce verejnosť, zahraničných návštevníkov, školskú mládež a ich pedagógov. Je to dôkaz toho, že aj moderný človek si uvedomuje dôležitosť a potrebu udržiavania tradičných remesiel v súčasnom živote. Projekt vznikol s finančnou podporou Nadácie SPP.

foto: LKS

kroje
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM