Slávka Kellová Kultúra

Tradície v „modernom“ prevedení

Slovenské tradície prežívajú medzi nami dodnes. Ich pripomienkou je aj výstava Živa láskou živená v Liptovskom Mikuláši, ktorá chce byť „mostíkom“ medzi minulosťou a súčasnosťou a priblížiť výnimočnosť slovenskej ornamentiky.

Ornamenty sú dodnes súčasťou nášho života. Najvýznamnejším menom slovenskej ornamentiky je Štefan Leonard Kostelničák (1900 – 1949), ktorý šíril dobré meno tohto umenia nielen v Európe, ale aj v USA či Austrálii. V tomto roku si pripomíname 111. výročie jeho narodenia. Zberateľ slovenských ornamentov sa snažil najmä o štylizáciu ľudového ornamentu, ktorý uplatňoval na štátotvorných listinách, diplomoch či pamiatkových predmetoch. „V jednom z rozhovorov sa priznal, že do roku 1936 vydal vyše 700 000 pohľadníc tzv. dopisníc. Na výstave nájdeme aj pár z nich. Snažil sa v nich reagovať na významné udalosti. Tým, že pochádzal z chudobnej roľníckej rodiny sa svojou tvorbou snažil upozorniť a nabádať ľud k aktivite k lepším zajtrajšom,“ hovorí Klára Sadová, spolupracovníčka súkromného etnografického múzea Humno v Košiciach.

Výstava tiež ponúka ukážky úžitkových predmetov dennej potreby, súčasné odevy inšpirované ľudovým zdobením či fotografie a maľby zachytávajúce spomienku na našich predkov. Jednoducho veci, ktoré nesú pomenovanie novodrevný. „Tradícia je zastúpená vo všetkých oblastiach, v architektúre, v krojovej výzdobe, výtvarnom umení alebo úžitkových predmetoch. Dnes je kuchynské náradie akoby technický premet, lenže naše staré mamy mali praslicu, ktorú bola krásne zdobená, ale prakticky sa používala,“ vysvetľuje Ľudmila Kacejová, koordinátorka výstavy.

O návratoch k prírode rozprávajú tiež texty pesničkárky Horany. Svoje piesne aj skutočne prežíva na samote pri Žiari nad Hronom, kde žije so svojou rodinou na malom gazdovstve. „Moje texty sú o pocitoch moderného človeka z mesta, ktorý hľadá svoju väzbu k prírode, a možno aj o osobnej ceste za nejakým mýtom, ktorý som si sama vytvorila,“ približuje svoju hudbu Horana, ktorá vystupuje spoločne so svojím 9-ročným synom. Svojím vystúpením dotvorili atmosféru piatkovej vernisáže výstavy Živa láskou živená, ktorá je pre návštevníkov v priestoroch klubovne Liptovského kultúrneho strediska NKP Čierny orol v Liptovskom Mikuláši prístupná do 30. novembra 2011.

foto: skk

zia_laskou_zivena
41
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM