Krimi

Tragédia v Nepále: Jednou z obetí je Mikulášan Ján Matlák

V Himalájach zahynula v utorok 14. októbra dvojica slovenských horolezcov. Vedúcim expodície bol Mikulášan Ján Matlák. Na skúseného horolezca spoločne s ďalším členom skupiny Slovákov Vladimírom Švancárom padla lavína v základom tábore.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v Nepále: Jednou z obetí je Mikulášan Ján Matlák
Zdroj: Dnes24.sk

Úmrtie dvojice Slovákov potvrdili nepálske úrady. Okrem nich zahynuli pod lavínou počas expedície na horu Dhaulagiri aj traja Nepálčania. Ostatní ôsmi členovia expedície boli v spoločenskom stane, ktorý lavína zrejme nezasiahla plnou silou. Helikoptérou sa ich podarilo dopraviť do mesta Pokhara.

„Expedícia nie je ničím výnimočná“

Odpovedal Ján Matlák v rozhovore pre portál expedition.sk na otázku, čím je vtedy ešte pripravovaná cesta výnimočná. Prvotná myšlienka podniknúť horolezecko-skialpinistickú expedíciu podľa portálu vznikla pred asi dvomi rokmi. Desaťčlenný tím chcel vystúpiť a následne zlyžovať z vrcholu siedmej najvyššej hory sveta Dhaulagiri (8167 m). V prípade priaznivého vývoja počasia chceli zlyžovať aj ďalšiu osemtisícovku – Annapurnu (8091 m).

Telá privezie vládny špeciál

Ministerstvo vnútra je pripravené poslať pre slovenských turistov v Nepále vládny špeciál. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Lietadlo Tu-154 M by mohlo naspäť na Slovensko priviezť ôsmich zachránených členov expedície, ako aj ich dvoch mŕtvych kolegov.

Foto. expedition.sk

Global24/tasr

15. október 2014: Tragická smrť slovenských horolezcov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM