Slávka Kellová Rôzne

Tri trestné oznámenia na neznámeho páchateľa

Liptovskomikulášska radnica podala tri trestné oznámenia na neznámeho páchateľa. Prostredníctvom nich chce preskúmať podozrenia z porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie v predchádzajúcom

Sporné pozemky v Palúdzke

Mesto malo so spoločnosťou Zipcity, ktorá chcela v mestskej časti Palúdzka vybudovať obytné domy na mestských pozemkoch, uzatvoriť nevýhodnú zmluvu o budúcej zmluve, ktorá bola v rozpore so schváleným uznesením zastupiteľstva. Mesto by tak podľa súčasného vedenia mohlo prísť o vyše 570 000 eur. Z predaja veľkého pozemku za 825 000 eur, ktoré schvaľovalo mestské zastupiteľstvo, tak vraj ostal podpis zmluvy troch menších pozemkov pod budúcimi stavbami za 249 000 eur. „Našťastie sme pre mesto nevýhodný obchod včas zastavili,“ hovorí primátor mesta Alexander Slafkovský. "Preto existuje dôvodné podozrenie, že mohlo dôjsť k zneužitiu právomoci verejného činiteľa, k porušeniu povinnosti pri správe cudzieho majetku, a dokonca aj ku korupcii,“ pokračuje.

„Nepamätám si presne ako to vtedy prebiehalo, ale bola to bežná prax z hľadiska výstavby v Palúdzke. Aj firma Stavoindustria to robila tiež tak, že sa jej predával pozemok len pod samotnú stavbu,“ vysvetľuje architekt a bývalý zástupca primátora Pavel Bobák.

**Investičná spoločnosť sa tiež obrátila na súd **

Podľa vyjadrení investičnej spoločnosti boli jej plány a dohoda s mestom od začiatku v znení podpísanej zmluvy. „Po niekoľkých výzvach nám mesto oznámilo, že sa zmluvou necíti byť viazané, resp. považuje zmluvu za zrušenú z dôvodu neakceptovania dohody o ukončení zmluvy. Nakoľko mesto odmietlo plniť svoje povinnosti zo zmluvy o budúcej zmluve aj v dodatočne poskytnutej lehote, od tejto zmluvy sme odstúpili,“ informuje konateľ spoločnosti Stanislav Rusko. Koncom minulého roka investor tento prípad postúpil súdu a chce späť svoje investície aj ušlý zisk.

Ďalšie dve trestné oznámenia sa týkajú vyplatenia 30 000 eur za finančné poradenstvo v nerealizovanom výbere strategického partnera pre mestské Verejnoprospešné služby a 16 500 eur za nevyžiadanú projektovú dokumentáciu pre vodárenskú spoločnosť.

Prípadných vinníkov nechcel Slafkovský vopred konkretizovať. „Pod všetkými dokumentmi je podpísaný štatutár mesta, ale je plne v kompetenciách orgánov činných v trestnom konaní, aby zadefinovali mieru zavinenia. Osobne si o tom môžem myslieť čokoľvek, ale vznášať konkrétne obvinenia by bolo predčasné a nemiestne,“ odal. Bývalý primátor Ján Blcháč sa odmietol bez podrobnejšieho preštudovania vyjadriť podľa neho k umelo vytvorenej kauze.

skk, TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM