Michal Paška Rôzne

Trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasne

Bezpečnosť pohybu vo vysokohorskom teréne je podľa neho podmienená znalosťou zhodnotenia stability snehovej pokrývky jednotlivých strmých lokalít. Lavíny môže uvoľniť jej veľké dodatočné zaťaženie, na južných svahoch s trávnatým podkladom hrozí pri poludňajšom oteplení samovoľný zosuv menších lavín a snehových úplazov.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené. Teplota vzduchu sa pohybovala od –23 do –14 stupňov Celzia. Fúkal mierny až pomerne čerstvý vietor severných smerov rýchlosťou do 30 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo v Tatrách do 10 cm a vo Fatrách do 5 cm nového snehu, ktorý väčšinou sfúkalo do pásma lesa.

Rozloženie snehovej pokrývky je vo vysokých horských polohách pôsobením vetra naďalej veľmi nerovnomerné. Hrebene sfúkal až na tvrdý zľadovatený podklad, sneh previal na záveterné svahy a vytvoril tam rozmerné nebezpečné snehové dosky, vankúše a preveje. Trvajúci chlad vytvoril najmä na severných svahoch podmienky na výskyt nebezpečnej vrstvy dutinovej inovati.

zdroj: TASR ilustračné foto: Michal Paška

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM