Tomáš Batiz Správy

Ubytovaniu na Liptove sa darí: V roku 2017 sa vybralo z daní viac ako milión eur

Liptovský región opäť potvrdil, že v rámci celého regiónu je centrom turizmu na Slovensku. Za posledné tri roky sa môže pochváliť parádnymi ziskom na dani z ubytovania.

Ilustračný obrázok k článku Ubytovaniu na Liptove sa darí: V roku 2017 sa vybralo z daní viac ako milión eur
Zdroj: TASR

Na Liptove už tri roky po sebe vybrali na dani z ubytovania viac ako milión eur. Za rok 2017 jej výška dosiahla súhrnne za celý región 1.280.657 eur, čo predstavuje medziročný nárast 12,8 percenta. Najvyšší výber dane dosiahli v obciach Demänovská Dolina, Liptovský Ján a v meste Liptovský Mikuláš. Informoval o tom predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Ján Blcháč na utorkovej tlačovej konferencii.

Historicky prvýkrát sa Liptákom podarilo pokoriť milión eur na výbere dane z ubytovania v roku 2015. „K ešte vyššej efektivite by nám iste pomohli účinnejšie zákony, ktoré by umožňovali lepšiu kontrolu ubytovaných hostí, najmä na súkromí či v malých rodinných penziónoch. Najviac daní opäť vybrali v obci Demänovská Dolina – viac ako 400.000 eur, ale skokanom roka sa stala obec Liptovský Ján, ktorej výber narástol o 29,5 percenta," povedal Blcháč.

Inovácie v Liptovskom Jáne

V Liptovskom Jáne priebežne vytvárajú nové aktivity spojené s komfortom turistov prúdiacich do obce. „Máme rozpracované aj navýšenie ubytovacích kapacít, rekonštruuje sa jeden hotel, ďalšie dva sú vo výstavbe,“ uviedol starosta obce Juraj Filo. Pripravuje sa tiež projekt, vďaka ktorému by vznikla aj infraštruktúra, nie len ubytovanie.

„To znamená obchody, reštaurácie, služby, a to veľmi potrebujeme, lebo návštevník nechce len jesť a spať, ale potrebuje aj ďalšie vyžitie. Myslím si, že v blízkej dobe bude Liptovský Ján ešte oveľa atraktívnejší ako doteraz,“ načrtol.

Bojujú s čiernym ubytovaním

Počet prenocovaní za rok 2017 ešte nie je známy, no od januára do novembra 2017 evidujú na Liptove takmer jeden 1,511 milióna prenocovaní, čo predstavuje pokračujúci dlhodobý rast s medziročným trendom nárastu viac ako štyri percentá. „Tak, ako všade na Slovensku, aj my na Liptove bojujeme s čiernym ubytovaním,“ priblížila riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM