Tomáš Batiz Správy

Údajný nedostatok vody v Demänovskej doline? Toto tvrdia vodári

Viacerí obyvatelia Liptovského Mikuláša sa údajne obávajú, že vody v Demänovskej doline bude čoraz menej. Čo na to vodári?

Ilustračný obrázok k článku Údajný nedostatok vody v Demänovskej doline? Toto tvrdia vodári
Zdroj: TASR

Obyvatelia liptovskomiku­lášskeho okresu väčšinou vedia, že viac ako dve tretiny obyvateľov sú zásobované pitnou vodou zo zdrojov v Demänovskej Doline. Niektorí sa však obávajú, či v súvislosti s rozvojom turizmu v Jasnej bude dostatok vody aj pre domácich.

„Zdroje vody v Demänovskej Doline sú dostatočné a turizmus negatívne neovplyvní dodávky pitnej vody do domácností. Prakticky so všetkými väčšími „hráčmi“ v oblasti turistického ruchu sme v kontakte a vzájomné vzťahy sú vysoko korektné. Naozaj sa nikto nemusí obávať, že by za bežného prevádzkového stavu ostal bez vody,“ ubezpečil Ing. Marián Lesanský, generálny riaditeľ Liptovskej vodárenskej spoločnosti, a. s., Liptovský Mikuláš (LVS).

Vodári sa ku všetkým stavbám vyjadrujú

Dodal, že v súlade so stavebným zákonom a ďalšími súvisiacimi legislatívnymi predpismi sa vodárenská spoločnosť vyjadruje ku každej stavbe, ktorá sa na území jej pôsobnosti realizuje. „Vodárenské spoločnosti zasa o odoberanom množstve vody rokujú so správcom toku, teda Slovenským vodohospodárskym podnikom. Oblasť týkajúca sa pitnej vody je na Slovensku veľmi dobre regulovaná a spravovaná,“ vysvetlil M. Lesanský.

Intenzifikáciou úpravne zvýšili bezpečnosť zásobovania

Kým sa voda z vodárenského zdroja dostane k spotrebiteľom, prejde dlhú cestu. Cez úpravňu vody, čerpacie stanice, vodojemy a vodovodnú sieť až do domov a bytov. „Donedávna slabším článkom na ceste pitnej vody zo zdroja Zadná voda v Demänovskej Doline bola už technicky a morálne zastaraná úpravňa vody. Aby sme zvýšili bezpečnosť zásobovania obyvateľstva pitnou vodou a súčasne reagovali na zvyšujúci sa počet návštevníkov Demänovskej Doliny úpravňu sme zintenzifikovali, nainštalovali modernú technológiu, pribudli do nej nové filtre, ktoré dokážu oveľa lepšie reagovať na situáciu, ktorá môže vzniknúť na zdroji vody,“ poznamenal M. Lesanský s tým, že pôvodná kapacita sa z 15 litrov vody za sekundu zvýšila na 30 litrov za sekundu. Investícia do intenzifikácie úpravne vody si vyžiadala vyše 500-tisíc eur.

LVS využíva 57 vodných zdrojov, z toho v Demänovskej Doline sú dva významné. „Okrem Zadnej vody aj Vyvieranie. Vysokohorské toky sú pre vodárenské spoločnosti veľmi výhodné, pretože nie je v nich takmer žiadne znečistenie od ľudí, obsahujú len prirodzené súčasti – ihličie, šišky, naplavenú kôru. Preto takúto vodu nie je potrebné nejakým chemickým spôsobom upravovať,“ informoval Ing. Tomáš Benikovský, výrobný riaditeľ LVS.

Nové filtre v úpravni vody v Jasnej

Úpravňa vody je potrebná, aby sa voda, ktorú vodári zachytia v prameni, dostala k spotrebiteľom v kvalite, akú vyžaduje legislatíva. Po výmene technológie sa voda filtruje od veľmi jemných častíc v nových filtroch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM