Správy

Úspech mikulášskych žiakov: So svojim podnikateľským zámerom pokorili Európu

Žiaci z desiatich európskych štátov v polovici marca súťažili na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem v Prahe. Ako jediná Žilinský kraj reprezentovala sedmička žiakov z liptovskomikulášskej hotelovej akadémie. Domov priniesli až tri poháre.

Ilustračný obrázok k článku Úspech mikulášskych žiakov: So svojim podnikateľským zámerom pokorili Európu
Zdroj: Dnes24.sk

Hotelová akadémia (HA) z Liptovského Mikuláša tak vďaka predmetu cvičná firma už tretím rokom pozbierala na súťaži prvenstvá. „Tento rok sa na jednom mieste stretlo takmer 120 ’podnikateľských tímov’. Najmä spomedzi zahraničných družstiev sme vnímali veľmi kvalitnú konkurenciu, kde bol citeľný silný vplyv reálneho partnera. Odrážalo sa to v ponúkaných produktoch, ale aj v tom, ako vyzerali jednotlivé prezentačné stánky,“ priblížila Anna Kiapešová, učiteľka odborných predmetov na HA, ktorá budúcich podnikateľov pripravuje už viac ako desať rokov.

Kľúčom k úspechu je srdce

Predmet cvičná firma sa na školách zameriava na podnikateľské vzdelávanie v simulovanom prostredí. Od zakladajúcich dokumentov žiakov prakticky pripravuje na skutočné založenie vlastných firiem. Pre medzinárodný veľtrh si liptovské družstvo pripravilo pobytové balíky v ubytovacom zariadení. Za reálneho partnera si zvolili rezort v Liptovskej Sielnici. „Boli nám veľkou oporou. Dokonca nám dovolili s menšou obmenou prevziať ich názov, čo nás ešte viac zaväzovalo, aby sme urobili dobré meno nielen škole, ale aj nášmu partnerovi,“ prezradila vyučujúca.

Po prvom mieste za vzhľad stánku a prvenstve za činnosť firmy počas veľtrhu, svoj úspech strojnásobili prvou priečkou ako absolútni víťazi. „Reprezentovať na veľtrhu je nielen psychicky, ale aj fyzicky náročné. Celodenný maratón rozhovorov so zákazníkmi a porotcami je skutočne veľmi vyčerpávajúci. Našou doménou však bola dobrá pripravenosť. Žiakom sa vždy snažím vštepiť, že k svojej práci musia pristupovať so srdcom a vedomím, že je to ich práca. Každého z porotcov mali čím príjemne prekvapiť. Jozef Ťapaják, Veronika Húsková, Lívia Vrbičanová, Nikola Ferková, Daniela Rajniaková, Eliška Balážová a Peter Obrcian odviedli skutočne dobrú prácu,“ pochválila svojich žiakov Anna Kiapešová.

Prečítajte si tiež:

Poznáte aj vy vo svojom okolí niekoho, koho aktivity alebo úspechy si zaslúžia pozornosť verejnosti? Napíšte nám na slavakellova@gmail.com.

Foto: HA LM

23. marca 2014: Žiaci Hotelovej akadémie pokorili so svojim podnikateľským zámer
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM