Slávka Kellová Rôzne

V Bobrovčeku a Ižipovciach si zopakujú "komunálky"

V Žilinskom kraji budú v sobotu opäť voliť troch starostov. Voľných je aj sedem poslaneckých stoličiek. V sobotu si budú chýbajúcich funkcionárov voliť v turčianskych dedinkách Budiš, Laskár a Rakovo a v liptovských obciach Bobrovček a Ižipovce.

Vo všetkých prípadoch sa vlani v novembri nenašli žiadni kandidáti. V Bobrovčeku v liptovskomi­kulášskom okrese nechcel ešte pred štyrmi mesiacmi kandidovať na starostu nikto. Dnes miestna volebná komisia eviduje štyroch kandidátov. O vedenie obce s menej ako dvesto obyvateľmi má záujem 40-ročný ochrankár Ján Chebeň (nezávislý), 44-ročný robotník Milan Chebeň (Most-Híd), 42-ročný zamestnanec školy Ladislav Staroň (nezávislý) a 54-ročný vodič Milan Vaškeba (nezávislý). V Bobrovčeku majú zapísaných 153 oprávnených voličov, v novembri prišlo poslancov voliť 46 percent z nich. V Ižipovciach v okrese Liptovský Mikuláš kandiduje na starostu 47-ročný vodič z povolania a predošlý starosta Milan Franko (nezávislý). V obci so 78 oprávnenými voličmi mali pri novembrových voľbách poslancov vyše 73-percentnú účasť.

Ústavný súd rozhodoval o rekordnom množstve sťažností

Z rekordných 139 volebných sťažností na minuloročné novembrové komunálne voľby Ústavný súd SR v zákonom stavenej 90-dňovej lehote rozhodol o 134. Agentúre SITA to dnes potvrdila hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová s tým, že rozhodnúť treba ešte o piatich volebných sťažnostiach. Uviedla, že napriek využitiu dostupných technických i personálnych možností nebolo možné zvládnuť rekordný nápor volebných sťažností v zákonom stanovenej lehote.

Podľa Pančurovej ústavný súd musí ešte rozhodnúť o sťažnostiach na komunálne voľby v Moldave nad Bodvou, v košickej mestskej časti Luník IX, v Richnave, Hrochoti a Jablonici. Je pravdepodobné, že o týchto posledných sťažnostiach rozhodne plénum na neverejnom zasadaní v stredu na budúci týždeň.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM