Správy

V bývalej rafinérke sa bude pražiť káva: Názov dostala po Aurelovi Stodolovi

Aj Liptov bude mať svoju chuť kávy. S nápadom prišiel iba 22-ročný rodák z Liptovského Mikuláša. Vlastnú pražiareň buduje v priestoroch prvého mikulášskeho liehovaru v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku V bývalej rafinérke sa bude pražiť káva: Názov dostala po Aurelovi Stodolovi
Zdroj: Dnes24.sk

Slávne mikulášske liehovarské výrobky tak možno už v blízkej budúcnosti nahradí rýdza liptovská káva. „Nechcel som ísť cestou ako väčšina, ktorá si otvára kaviarne. Nechcem ľuďom kávu len servírovať, ale najmä ich o nej učiť,“ uviedol autor myšlienky Marek Benikovský. „V tomto sektore má Liptov veľkú dieru. Najbližšie pražia kávu v Žiline, Spišskej Novej Vsi a Banskej Bystrici. Tunajší cestovný ruch si zaslúži svoju vlastnú značku,“ dodal mladý muž, ktorý sa umeniu kávy venuje už takmer šesť rokov.

Názov po Aurelovi Stodolovi

Cesta popri známej budove niekdajšej stodolovskej fabriky rozhodla o pomenovaní budúcej liptovskej značky Aurelica. „Teraz sme v štádiu testovania. Sledujem reakcie ľudí na chuť či vôňu kávy, aby som sa vedel presnejšie trafiť do ‘vkusu’ väčšiny. Kombinujem pri tom kávové zrná dovezené z Guatemaly, Brazílie, Kene, Etiópie a prímes z Indie,“ povedal Marek.

Malé múzeum kávy

Pred dokončením sú i priestory budúcej pražiarne, kde sa okrem výrobnej miestnosti nájde priestor pre ochutnávanie. „Vstupná hala bude slúžiť pocestným, ktorí budú chcieť ochutnať, alebo si kúpiť našu kávu. V budúcnosti by som tu chcel založiť menšie múzeum s ohliadnutím sa za prvopočiatkami praženia kávy v Európe a starými historickými prístrojmi na praženie,“ prezradil svoje budúce plány Mikulášan. Najbližšie sa takéto múzeum nachádza v hlavnom meste Českej republiky.

S budovaním vlastnej značky chce začínajúci podnikateľ podporovať i vytrácajúci sa lokálpatriotizmus. „Kupujem mlieko a sušienky z Liptova, aby som zachoval skutočný liptovský pôvod toho čo ponúkam,“ zdôraznil.

Oficiálne otvorenie pražiarne je naplánované na prvú polovicu marca. Pozvanie na krst prijal priamy potomok Aurela Stodolu – herec Dušan Jamrich. Súčasťou otvorenia bude i odhalenie obrazu mikulášskeho maliara Pavla Petráša.

Budovu prvého mikulášskeho liehovaru kúpil v roku 1883 Armin Stark. „Bol to pôvodný podnik Samuela Dinera a spol., ktorý tu existoval od konca 50-tych rokov 19. storočia. Armin Stark začal na okolitých pozemkoch postupne budovať liehovarnícky podnik,“ priblížil časť významných mikulášskych dejín historik Peter Vítek, riaditeľ liptovskomiku­lášskej pobočky Štátneho archívu Bytča v Palúdzke. Dodnes je meno Armin Stark súčasťou etikety známeho alkoholického nápoja vyrábaného v Liptovskom Mikuláši.

Podobný článok:

Lekárska kapacita z Liptova: Uznávaný neurológ si rád spomína na detské časy v centre Mikuláša

Poznáte aj vy vo svojom okolí niekoho, koho aktivity alebo úspechy si zaslúžia pozornosť verejnosti? Napíšte nám na slavakellova@gmail.com.

Pražiareň kávy v Liptovskom Mikuláši
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM