Viktória Botošová Správy

V desiatich kontajneroch sa smeti dlho neohrejú: V Mikuláši spustili do užívania prekládkovú stanicu odpadu

Liptovskomikulášska mestská samospráva spustila do užívania prekládkovú stanicu komunálneho odpadu v Okoličnom. Tá je však zatiaľ len v skúšobnej prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku V desiatich kontajneroch sa smeti dlho neohrejú: V Mikuláši spustili do užívania prekládkovú stanicu odpadu
Zdroj: TASR

Liptovskomikulášska mestská samospráva spustila 11. januára 2016 do užívania prekládkovú stanicu komunálneho odpadu v Okoličnom. Odpad sa odtiaľto ďalej odváža do Martina. „Stavba je dokončená a má oficiálne povolenie od štátnych inštitúcií. V rozhodnutí príslušného stavebného úradu sa uvádza, že ide o dočasné užívanie stavby. V preklade to znamená, že stanica bude v súlade so zákonom pol roka v skúšobnej prevádzke,“ vysvetlil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Pre vyhodnotenie skúšobnej prevádzky stavebný úrad určil podmienky, ktorými mesto zabezpečí ochranu životného prostredia, zdravie ľudí a ďalšie. Skúšobná prevádzka potrvá do 30. júna 2016.

Princíp prekládkovej stanice je založený na tom, že smetiarske autá dovezú odpad, ktorý vysypú do pripraveného kontajnera v stanici. Kontajnery sú v zemi na pevnom podklade, sú zaplachtované, ide o čistý a riadený priestor. „Privezený odpad kuka vozmi sa do 24 hodín odváža na vzdialenú skládku v Martinskom okrese. V súčasnosti používame desať kontajnerov. S firmou Brantner je spolupráca zatiaľ bezproblémová. Aj v čase vyššieho množstva vyprodukovaného odpadu obyvateľstvom, napríklad počas Vianoc. Po oznámení skutočnosti firma operatívne zareagovala a poslala ďalšie vozidlo na odvoz kontajnerov,“ pozitívne zhodnotil doterajšiu spoluprácu s víťazným uchádzačom na likvidáciu odpadu riaditeľ Verejnoprospešných služieb v Liptovskom Mikuláši Dušan Grešo.

Po tom, ako radnici vypršala nájomná zmluva na pozemky pod skládkou vo Veternej Porube sa odpad vyvážal do susedného Liptovského Hrádku. Zmluvu o spolupráci ale hrádocká samospráva vypovedala, mikulášsky odpad sa tu vyvážal do konca septembra. Vedenie liptovskomiku­lášskej samosprávy hľadalo nové miesto, kam budú voziť približne 14 000 ton odpadu ročne. Do verejnej súťaže sa zapojili štyri firmy, pričom martinská, Brantner Fatra, ponúkla najnižšiu cenu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM