Michal Paška Krimi

V horách zachraňovali českých turistov

V závere pracovného týždňa zasahovali príslušníci Horskej záchrannej služby v Nízkych Tatrách. V dvoch prípadoch pomáhali turistom z Českej republiky, prácu im sťažoval silný nárazový vietor.

V piatok večer prostredníctvom tiesňovej linky 112 požiadala o pomoc trojica českých turistov. Chceli prejsť z Krížskeho sedla smerom na Sedlo Príslop. „V nepriaznivých poveternostných podmienkach zišli zo značenej trasy. Jeden z členov skupiny si pri nešťastnom páde poranil ruku,“ informovala Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

Piati profesionálni záchranári zo strediska Nízke Tatry Juh turistov našli v závere Vajskovskej doliny. Zraneného muža na mieste ošetrili. Pacienta transportovali na Zadné Dereše, odkiaľ ho na snežnom skútri dopravili na Srdiečko. Tam bol odovzdaný posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci. Celý zásah komplikoval silný nárazový vietor.

Popoludní horskí záchranári pomáhali českému páru. Dvojica sa vybrala na túru na snežniciach z Čertovice na Chatu M.R.Štefánika. Zlé poveternostné podmienky značne skomplikovali ich postup. Pre celkovú vyčerpanosť už nemohli sami pokračovať. Z dvoch smerov, z Čertovice a z Trangošky, im vyrazili na pomoc príslušníci Horskej záchrannej služby, pretože turisti nevedeli určiť, kde presne sa nachádzajú.

Medzitým sa Čechom podarilo zostúpiť do Kumstového sedla, kde počkali na pomoc. Záchranári ich na mieste zateplili a na snežnom skútri transportovali na Čertovici. Aj tento zásah zverejnila Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

ilustračné foto: Horská záchranná služba

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM