Tomáš Batiz Správy

V Jáne chcú nadviazať na tradíciu: Pri liečivom prameni by mali vyrásť nové kúpele

Turistami vyhľadávaná obec Liptovský Ján je vďaka bohatému výskytu termálnych a minerálnych prameňov obľúbeným miestom pre kúpeľné a rekreačné pobyty. Práve Jánska dolina je vyhlásená za kúpeľné miesto od roku 1998.

Ilustračný obrázok k článku V Jáne chcú nadviazať na tradíciu: Pri liečivom prameni by mali vyrásť nové kúpele
Zdroj: TASR

Ľudia tu odpradávna využívali 14 minerálnych prameňov. Najznámejší, s ľudovým pomenovaním Kaďa, vyviera v prírodnom kráteri a známy je aj vzdialenejším návštevníkom. Účinky liečivej minerálnej vody vo voľne prístupnom udržiavanom prírodnom kúpalisku si môže bezplatne vyskúšať ktokoľvek. Dochádzajú za ňou návštevníci nielen zo Slovenska, ale aj okolitých krajín.

„Voda má priaznivý vplyv pri reumatických chorobách, ochoreniach ženských orgánov, kožných ochoreniach či pri poruchách pohybového ústrojenstva,“ vymenoval starosta Liptovského Jána Juraj Filo. Počas letnej sezóny sa tam podľa neho denne vystriedajú stovky ľudí. Mnohí sa v prameni kúpu aj v zime.

Plánujú nový projekt

O udržiavanie areálu sa stará obec. „Zatiaľ o spoplatnení vstupného neuvažujeme, ale pripravujeme do budúcnosti veľký projekt. Chceli by sme nadviazať na kúpeľnú tradíciu a na tomto mieste vybudovať Svätojánske kúpele. Za týmto účelom sme už založili aj akciovú spoločnosť s rovnomenným názvom, do ktorej sme vložili pozemok pri Kadi. Pripravíme projektovú dokumentáciu a postupne by sme areál chceli prerobiť a skultúrniť trošku iným spôsobom,“ prezradil.

Minerálna voda

V tesnej blízkosti prameňa s priľahlým prírodným bazénom sa nachádza aj voľne prístupné odberné miesto na minerálnu vodu z prameňa Teplica. „Ľudia si túto silne mineralizovanú vodu načerpávajú do fliaš. Výrazná siričitá vôňa je pre niektorých lahôdkou, avšak mnohých môže odradiť,“ doplnil Filo. Udržiavaný je aj minerálny prameň Medokýš, ktorý turisti objavia na prechádzke z Liptovského Jána smerom na Liptovský Hrádok, popod horu cez Borovú Sihoť. Na okraji lúky pri ceste v Jánskej doline sa nachádza aj Nadina studnička, kde vyviera zdravá a čistá voda.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM