Webnoviny - Rôzne

V L. Mikuláši by mal vzniknúť priemyselný park

Žiadosť o grant z eurofondov a spolufinancovanie výstavby priemyselného parku v Liptovskom Mikuláši - Okoličnom za 6 mil. € schválili poslanci tamojšieho mestského parlamentu.

„Predpokladáme vznik 240 pracovných miest. Potenciálni partneri a investori získajú v hnedom priemyselnom parku možnosť rozšíriť svoju existujúcu prevádzku či zriadiť novú výrobu,“ povedal primátor Ján Blcháč.

Priemyselný park vznikne na ľavom brehu Váhu na ploche 2,6 hektárov. V dvoch výrobných halách vznikne šesť prevádzok ľahkého priemyslu, ktoré nezaťažia životné prostredie. Viceprimátor Pavel Bobák dodal, že radnica uvažuje aj o možnosti premiestnenia už existujúcich prevádzok do areálu. „Išlo by o prevádzky, ktoré sa nachádzajú v meste a dopravne zaťažujú centrum a blízke okolie.“ Areál parku by mal byť prepojený s okolitými cestami. Jednou z výhod by mali byť dva vstupy do priemyselného parku. „Výhľadovo navrhujeme spojiť obslužnú cestu s diaľničným privádzačom poza plánovanú železničnú trať,“ dodal Bobák.

Mesto by malo projekt spolufinancovať sumou 300-tisíc €. V prípade schválenia žiadosti sa s výstavbou začne v decembri 2010.

Levice majú taktiež záujem o hnedý priemyselný park

Mesto Levice chce zriadiť hnedý priemyselný park. Na tento účel bude žiadať dotáciu z ministerstva hospodárstva, žiadosť so stavebným povolením predloží do 15. februára. Park by mal vzniknúť v bývalom areáli skladu ovocia a zeleniny na Dostojevského ulici s rozlohou 29 626 metrov štvorcových. “Zámerom projektu je vytvorenie nových pracovných miest, podpora a spolupráca firiem na území mesta,” uviedol pre agentúru SITA primátor Levíc Štefan Mišák. Ako dodal, o lokalitu už prejavili záujem dvaja slovenskí investori. Vlastníkom pozemkov je firma Löwie Slovakia a.s., Bratislava. V prípade získania nenávratného finančného príspevku od štátu bude ďalším krokom samosprávy zabezpečenie verejného obstarávania, výstavby a prenájmu nehnuteľného majetku.

Hnedé priemyselné parky sú parky zriadené v areáloch bývalých podnikov, ktoré sa už zväčša nevyužívajú na výrobné účely. Ich súčasťou je zvyčajne niekoľko výrobných hál.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM