Kultúra

V Liptove budú stavať mosty: V židovskej synagóge sa stretnú štyri národy

Spájať národy strednej Európy a pripomenúť si židovskú kultúru. Tieto ušľachtilé ciele si pred vyše dvoma desaťročiami predsavzali naplniť autori projektu Mosty – Gesharim. Do tretej desiatky vstúpia v stredu 27. augusta už tradične v mikulášskej synagóge s umelcami zvučných mien.

Ilustračný obrázok k článku V Liptove budú stavať mosty: V židovskej synagóge sa stretnú štyri národy

Základným programovým prvkom tohto projektu je koncert, v rámci ktorého sa najvýznamnejší umelci Vyšehradskej štvorky stretávajú, aby spoločným vystúpením umocnili posolstvo porozumenia. Toto podujatie je zásobáreň významných osobností hudobnej scény zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. „Vystriedali sa tu také mená ako Marián Varga, Ľubica Rybárska, Hana Hegerová, Milan Lasica, Stanislav Štepka a mnohí ďalší. Naše tohtoročné „Mosty“ obohatia svojím účinkovaním také hudobné osobnosti ako Peter Breiner a Jiří Stivín, ktorý účinkoval na Mostoch už v roku 1994,“ informuje autor projektu Ladislav Snopko.

Štvrtkové oslavy SNP

Projekt Mosty – Gesharim vznikol v roku 1991 ako jeden z prvých porevolučných počinov smerujúcich prostredníctvom kultúry a umenia k budovaniu mostov pre ľudské porozumenie. 21. ročník populárneho podujatia sa začne o 19:30 hod. „Vo štvrtok od 13:00 hodiny budeme opäť budovať mosty, ale tentoraz „mosty od minulosti do súčasnosti“. Pripomenieme si 70. výročie SNP v Liptovskom Mikuláši. Súčasťou bude prezentácia Múzea na kolesách v záhrade Múzea Janka Kráľa, vernisáž výstavy „Slovenské národné povstanie na strednom Liptove“ a uvedenie knihy „Liptovský Mikuláš v Slovenskom národnom povstaní“ od doc. Oldřicha Vaněka,“ vymenúva vedúca útvaru mládeže, športu a kultúry v Liptovskom Mikuláši, Dana Guráňová.

Známe hudobné mená

Koncert v židovskej synagóge bude pre návštevníkov zadarmo. Najväčším ťahákom bude svetoznámy multi-inštrumentalista Jiří Stivín, ktorý sa netají tým, že si dokáže vyrobiť taký nástroj, aký práve potrebuje. „Nie je problém použiť napríklad garnižu alebo záchodovú trúbku. Doma ich mám niekoľko stoviek a vždy mám najradšej ten inštrument, na ktorom práve hrám,“ priznáva umelec v s typickou šiltovou čiapkou Jiří Stivín.

Každoročný koncert bude popretkávaný vyšehradskou hudbou. Poľským zástupcom bude Marcin Olak, ktorý je jedným z najzaujímavejších gitaristov poľskej džezovej scény. Ako jeden z mála hráva džez na klasickej akustickej gitare a využíva jej špecifické zvukové možnosti. Jeho tvorba sa pohybuje na hranici džezu, súčasnej hudby a siaha až po improvizáciu. Spolupracoval s viacerými významnými osobnosťami poľskej hudobnej scény a za svoju tvorbu získal niekoľko prestížnych ocenení.

Podujatie Mosty – Gesharim 2014 je súčasťou celoročného projektu Liptovský Mikuláš – Mesto umenia 2014 a žánrovo rozšíri celoročné aktivity s ním súvisiace.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM