Slávka Kellová Rôzne

V Liptovskom Mikuláši otvoria Potravinovú banku

Potraviny pre ľudí v hmotnej núdzi pomôže zabezpečiť Potravinová banka, ktorú čoskoro otvoria v Liptovskom Mikuláši. Dovoz potravín bude zabezpečovať Spišská katolícka charita.

Presný dátum otvorenia Potravinovej banky v Liptovskom Mikuláši zatiaľ nie je známy. Záujemcovia si však už dnes môžu vyzdvihnúť na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdenie o dávke v hmotnej núdzi a príspevku k dávke platné od júna 2011. Poberatelia dôchodku, ktorého výška nepresahuje 305 eur budú musieť predložiť rozhodnutie Sociálnej poisťovne o priznaní dôchodku v roku 2011, alebo rozhodnutie Sociálnej poisťovne o valorizácii dôchodku od 1. januára 2011, či potvrdenie o výške poberaného dôchodku. Doposiaľ si na liptovskomikulášsky Úrad práce prišlo po potvrdenie približne 60 ľudí.

Spišská katolícka charita prevádzkuje dva veľké sklady potravín v Dovalove pri Liptovskom Hrádku. Odtiaľ chce zabezpečovať ich dovoz do okolitých miest a obcí pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. O pridelenie potravín môže žiadať každý, kto je v hmotnej núdzi, poberá invalidný, predčasný alebo starobný dôchodok nepresahujúci 305 eur, osoby v sociálnej starostlivosti či na hranici životného minima. „Prvotne sme potravinami zásobovali mestá kde sú detské domovy, sociálne zariadenia pod Vyšším územným celkom alebo neštátne zariadenia. Teraz sa snažíme kontaktovať primátorov a starostov, ktorí by mali záujem o takýto druh pomoci a Liptovský Mikuláš nám vyšiel v ústrety,“ hovorí sestra Júlia zo Spišskej katolíckej charity.

Na základe množstva potvrdení bude Spišská katolícka charita spoločne s mestami a obcami koordinovať rozdávanie potravín. Primátori a starostovia si sami určia kde a kedy budú potraviny vydávané. „Ešte sme neoslovili všetkých, ale už máme spätnú väzbu, že je záujem o takýto druh pomoci,“ reaguje sestra Júlia. V Liptovskom Mikuláši sa budú potraviny pravdepodobne vydávať až na troch miestach. Nárok na ne však budú mať len občania tunajších mestských častí. Na jedného záujemcu pripadne 20 kg pšeničnej hladkej múky a 20 kg bezvaječných cestovín.

Potravinová banka na Slovensku vznikla v októbri 2005 vďaka podpornému grantu spoločnosti Kraft Foods pomoci sociálne slabším. Potravinové banky dnes existujú po celom svete. Ich cieľom je zadarmo zhromažďovať potraviny, skladovať ich a prideľovať humanitárnym alebo charitatívnym organizáciám, ktoré poskytujú potravinovú pomoc ľuďom v núdzi. Prvá Potravinová banka vznikla v roku 1967 v Amerike s cieľom čeliť nárastu chudoby a súčasne bojovať proti plytvaniu potravinami. V roku 1984 niekoľko francúzskych charitatívnych organizácií založilo prvú Potravinovú banku v Paríži. Následne vznikali aj v ďalších európskych krajinách a dnes sú potravinové banky združené v Európskej federácii potravinových bánk.

foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM