Tomáš Batiz Správy

V Liptovskom Mikuláši si pripomenuli oslobodenie: Pietny akt sa niesol v duchu spomienky na zosnulých vojakov

V Liptovskom Mikuláši obyvatelia oslavovali 71. výročie oslobodenia mesta počas druhej svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku V Liptovskom Mikuláši si pripomenuli oslobodenie: Pietny akt sa niesol v duchu spomienky na zosnulých vojakov
Zdroj: TASR

Slávnostným pietnym aktom si výročie pripomenú zástupcovia mesta spoločne s miestnymi predstaviteľmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov pri Pomníku padlých vojakov Červenej armády na Námestí osloboditeľov a pri národnej kultúrnej pamiatke Háj Nicovô.

„Oslavy v Mikuláši sú veľmi dôležité, pretože išlo o jedno z najvýznamnejších miest a najťažších bojov pri oslobodzovaní Slovenska. Po Dukle to boli najťažšie boje trvajúce niekoľko mesiacov,“ pripomenul predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár.

Vojenský cintorín na Háji Nicovô bol druhou etapou osláv oslobodenia Liptovského Mikuláša. Pri obrane mesta padlo počas 62 dní 4563 českoslo­venských a sovietskych vojakov.

O tohtoročnú spomienku na oslobodzovanie má záujem aj mládež. „Primátor pozval listom aj žiakov a študentov základných a stredných škôl, čakáme až 200 detí a mladých ľudí, z čoho máme naozaj radosť. Pripravili sme pre nich besedu a aby sme v nich autentickejšie podporili záujem o históriu, zúčastnia sa aj pietnych aktov pri pamätníkoch,“ priblížila vedúca oddelenia mládeže, športu a kultúry na mestskom úrade Dana Guráňová.

Pri príležitosti 71. výročia oslobodenia Liptovského Mikuláša tiež ocenil primátor Ján Blcháč v Múzeu Janka Kráľa štyroch členov Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM