Tomáš Batiz Správy

V Mikuláši vybudujú nové cyklotrasy: Povedú centrom mesta!

Mesto Liptovský Mikuláš začne v tomto roku realizovať ďalšie kilometre cyklotrasy.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši vybudujú nové  cyklotrasy: Povedú centrom mesta!
Zdroj: TASR

Mikulášska radnica získala vyše vyše pol milióna eur (502 tisíc) na realizáciu prvej etapy projektu Mikulášskej cyklotrasy. Informáciu potvrdil liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.

V meste v prvej etape výstavby pribudne 2,2 kilometra cyklochodníkov a cyklokoridorov. „Začína sa v parku oproti železničnej stanici, pokračuje Hodžovou, Kukučínovou, cez Rohonciho záhradu, Pišútovu, Námestie osloboditeľov a skončí na križovatke na Rachmaninovom námestí,“ priblížil šéf radnice a pripomenul, že cyklotrasa bude viesť vnútrom mesta, preto bude praktická napríklad pre ľudí, ktorí chcú chodiť na bicykli aj do zamestnania.

Nové cykloboxy

V priestore pri železničnej stanici v rámci projektu vybudujú aj dvojpodlažné uzamykateľné cykoboxy. Umožnia bezpečne odstaviť bicykel, odložiť prilbu a ďalej pokračovať iným spôsobom verejnej dopravy. Bude tam situované aj posedenie a servisný modul na dofúkanie pneumatík. Jednopodlažné cykloboxy inštalujú aj v Rohonciho záhrade a pribudne tiež cyklostojan pre 30 bicyklov na Námestí osloboditeľov. Cyklotrasu budú na vozovke vyznačovať piktogramy a na vhodných miestach aj smerovníkmi s atraktívnymi cieľmi v meste.

Výstavba začne tento rok

Realizácia sa môže začať po ukončení procesu verejného obstarávania a jeho kontrole, čo bude v tomto roku. „Základným cieľom projektu je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy na celkovom počte prepravených osôb v meste. Vnútromestská cyklotrasa je zárodok systému, na ktorý nadviažu lokálne cyklotrasy k jednotlivým atraktivitám mesta a cyklotrasy do okolia Mikuláša. Súčasťou cyklotrasy sú pešia a parkové zóny v bezbariérovom prevedení s farebným a povrchovým odlíšením pre potreby slabozrakých,“ poznamenala Jana Kormaníková z mestského úradu.

Mesto už podalo žiadosti aj na ďalšie tri etapy cyklotrasy. Podané žiadosti o nenávratné financie ešte neboli vyhodnotené. Celková dĺžka vnútromestskej cyklotrasy predstavuje bezmála štyri kilometre. Trasa bude pripojená na existujúci cyklochodník na Alexyho a na Štefánikovej. Na cyklochodník po nábreží Váhu získala samospráva financie z eurofondov v predošlých rokoch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM