Tomáš Batiz Správy

V Mikuláši vznikla nová lekáreň: Predpokladané zisky sa pohybujú v niekoľkých tisíckach eur!

Pacienti v Liptovskom Mikuláši môžu nakúpiť lieky aj v novej nemocničnej lekárni v priestoroch Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu. Pracovné miesto tu našlo päť ľudí.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši vznikla nová lekáreň: Predpokladané zisky sa pohybujú v niekoľkých tisíckach eur!
Zdroj: TASR

O plánovanom vzniku lekárne sme vás už informovali v polovici februára. Dnes už je lekáreň na svojom mieste. Jej zisk poputuje naspäť do nemocnice na jej modernizačnej obnovy. „V minulosti boli zákony nastavené tak, že nemocnica nemohla mať vlastnú verejnú lekáreň. Našťastie sa to zmenilo a my sme sa ako zriaďovateľ štyroch nemocníc a jednej polikliniky okamžite pustili do zriaďovania nových lekární. Súkromným lekárňam sme zmluvy vypovedali a začali sme otvárať vlastné,“ povedal na slávnostnom otvorení lekárne Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Prvú nemocničnú lekáreň otvorili podľa jeho slov v roku 2011 v Čadci a v súčasnosti už chýba len v Dolnom Kubíne, kde sa o jej zriadenie stále snažia.

Výnosy z lekárne predpokladajú v desaťtisícoch eur mesačne. Nemocnica si zo zisku môže zakúpiť množstvo nevyhnutných pomôcok. „Predpokladáme zisk približne 30.000 až 40.000 eur mesačne,“ dodal Blanár.

Nákupom podporia lekáreň

Všetci pacienti, ktorí si lieky kúpia priamo v nemocnici, tak podporia jej ďalší chod. „Finančné prostriedky získané z chodu lekárne určite investujeme naspäť do poskytovania zdravotnej starostlivosti, či už do nákupu liekov, špeciálneho zdravotného materiálu, alebo do materiálno-technického a prístrojového vybavenia,“ spresnila riaditeľka Liptovskej nemocnice Ľudmila Pohančeníková.

Investovať chcú ešte 50.000 eur

Rekonštrukcia priestorov stála podľa nej viac ako 270.000 eur. „Za tieto peniaze sme opláštili celú budovu, vymenili všetky okná a zrekonštruovali priestory, v ktorých bude sídliť nemocničná lekáreň,“ opísala s tým, že v najbližšom čase investujú približne 50.000 eur na prístrojové a materiálne vybavenie.

Plánujú ešte očnú kliniku

Snahou ŽSK je vybudovať v areáli nemocnice aj očnú kliniku, ktorá bude poskytovať jednodňovú chirurgiu. „Malo by nás to stáť približne 650.000 eur, pričom 300.000 eur vyčlenila vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Ružomberku. Zvyšné peniaze pôjdu z rozpočtu ŽSK. Možno obstarávaním získame ešte nižšiu cenu a tak môžeme dovybaviť túto kliniku najmodernejšími prístrojmi, čo si tento región zaslúži,“ upozornil predseda ŽSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM