Správy

V mikulášskom okrese hlásia priemernú účasť na voľbách: Najviac hlasov dostal Fico

Hlasy voličov v prezidentských voľbách sú zrátané. V mikulášskom okrese prišlo k volebným urnám 28 343 z celkového počtu 60 788 oprávnených voličov. To predstavuje takmer 47 percentnú účasť na voľbách.

Ilustračný obrázok k článku V mikulášskom okrese hlásia priemernú účasť na voľbách: Najviac hlasov dostal Fico
Foto: Slávka Kellová

„Takúto účasť môžeme považovať za priemernú,“ zhodnotil Michal Králik, zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie v Liptovskom Mikuláši. Platný hlasovací lístok odovzdalo 28 151 občanov. Najviac hlasov získal v mikulášskom okrese Robert Fico s viac ako 8 700 hlasmi. Za ním sa s viac ako 7 400 hlasmi umiestnil Andrej Kiska a prvú trojicu uzatvára Radoslav Procházka so šiestimi tisíckami hlasov. Najmenšiu dôveru ľudí si získal kandidát na prezidenta Jozef Šimko, ktorého v mikulášskom okrese volilo len 26 voličov.

Pokojný priebeh volieb

„Nevyskytli sa žiadne problémy či nepredvídateľné mimoriadne udalosti. O úplne pokojnom priebehu volieb v našom okrese svedčí, že sme sa v žiadnom z 96 volebných okrskov nemuseli zaoberať nejakými podnetmi," skonštatoval Michal Králik.

Za pozornosť podľa neho stojí veľká volebná účasť návštevníkov lyžiarskeho strediska v Demänovskej Doline s voličskými preukazmi. „Okrskovú volebnú komisiu sme vopred vybavili väčším počtom hlasovacích lístkov, no zvýšený záujem si počas dňa vyžiadal operatívne doplnenie ešte ďalších 120 lístkov,“ spresnil Králik.

Volili aj seniori

Volebné lístky vhodila do prenosnej volebnej schránky s využitím vybavených voličských preukazov takmer polovica spomedzi viac ako štyroch desiatok stálych klientov mestského zariadenia pre seniorov v areáli liptovskomiku­lášskej nemocnice.

„Od mladosti som sa zakaždým bez váhania zúčastnila na akýchkoľvek voľbách a zostane to tak, pokiaľ budem nažive a budem mať dosť síl vyplniť hlasovací lístok. Voliť je predsa prirodzená povinnosť každého občana,“ ochotne povedala 91-ročná Emília Barteková pôvodom z Liptovskej Kokavy.

Možnosť aktívne sa podieľať na voľbe prezidenta SR si pochvaľovala aj 76-ročná Blažena Hlavatá. „Aj my, starší ľudia, predsa chceme to isté, čo naše deti a vnúčatá – aby sme sa mali lepšie. Samozrejme, bolo by dobre, keby sme mali o čosi väčšie tie naše skromné dôchodky,“ dodala úprimne.

Výsledky volieb:

  • Robert Fico 8 719 hlasov
  • Andrej Kiska 7 439
  • Radoslav Procházka 6 004
  • Milan Kňažko 3 458
  • Helena Mezenská 886

  • Jozef Šimko 26

global24/tasr

13. marec 2014: Prezidentské voľby v Liptovskom Mikuláši
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM